Kvôli technologickému postupu po rekonštrukcii cesty obnovia dopravné značenie v Bytčici až o pár týždňov


Foto: Kvôli technologickému postupu po rekonštrukcii cesty obnovia dopravné značenie v Bytčici až o pár týždňov Foto: ilustračné / Google Maps

V mestskej časti Žilina - Bytčica prebiehala začiatkom mája komplexná rekonštrukcia cestných komunikácií po dostavbe diaľničného privádzača. Zhotoviteľ tam zrealizoval frézovanie starej vrstvy asfaltového krytu a pokládku novej. Práce prebiehali v oboch jazdných pásoch celej dĺžky cesty prvej triedy na území mestskej časti.

Po ukončení rekonštrukcie upozornilo niekoľko obyvateľov na chýbajúce vodorovné dopravné značenie. Keďže ide o hlavné spojenie Žiliny s Prievidzou, ulica je pomerne dosť frekventovaná. Aj napriek zóne so zníženou rýchlosťou na 40 kilometrov za hodinu jazdia niektoré autá rýchlejšie a nepúšťajú chodcov.

Na hlavnom ťahu v Bytčici sa nachádza celkovo osem priechodov pre chodcov. Tie sú v súčasnosti vyznačené iba zvislými značkami, čo pre niektorých vodičov nestačí. Chodci si kvôli chýbajúcim čiaram a zebrám musia často vynucovať prednosť, čo niekedy vedie ku kolíznym či nebezpečným situáciám.

Mestský poslanec Anton Trnovec ubezpečuje obyvateľov, že obnova vodorovného dopravného značenia bude zrealizovaná, avšak, až niekoľko týždňov po pokládke nového asfaltu. Ide o špeciálny technologický postup, pri ktorom nie je možné na čerstvý asfalt umiestniť farbu.

„Žiadam občanov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní cez cestu prvej triedy, dokým nebudú priechody obnovené. V súčasnosti na novom asfalte nie je možné zhotoviť vodorovné značenie. Prosím ľudí o trpezlivosť a pochopenie situácie,“ uviedol A. Trnovec.


V najbližších dňoch budú ukončené aj práce na rozšírení križovatky pri predajni Metro, kde pribudne plynulé napojenie z cesty prvej triedy v Bytčici (bypass) na privádzač smerom do Žiliny. Zhotoviteľ aktuálne dokončuje chodníky, inštaluje verené osvetlenie a dopĺňa dopravné značenie.

Po spustení nového diaľničného privádzača, ktorý vedie zo sídliska Solinky do Lietavskej Lúčky, sa viacerým obyvateľom mestskej časti Bytčica skomplikovala situácia. Pôvodný chodník slúžiaci chodcom dnes pretína štvorprúdová cesta, ľudia tak musia absolvovať obchádzku dlhú približne 600 metrov.

Viacerí obyvatelia Bytčice vyjadrili svoje obavy a upozorňujú na bezpečnostné riziko a možné kolízie s autami na priechodoch. V oblasti sa denne pohybujú stovky chodcov medzi ktorými sú aj deti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu