Prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 1,6 milióna ľudí, najviac pozitívnych pribudlo v Žilinskom kraji


Foto: Prvou dávkou vakcíny je zaočkovaných 1,6 milióna ľudí, najviac pozitívnych pribudlo v Žilinskom kraji

Počet ľudí na Slovensku zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu prekročil hranicu 1,6 milióna. Za uplynulý deň (pondelok 24. mája) pribudlo viac než 22-tisíc osôb. Takmer polovica z celkového počtu zaočkovaných už mala podanú aj druhú dávku.

Testovanie odhalilo počas uplynulého dňa 132 ľudí nakazených vírusom, pričom najviac z nich (36) bolo práve v Žilinskom kraji. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 623 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 505 ľudí.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 54 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 63 osôb. Počet potvrdených obetí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol za včerajší deň o ďalších päť osôb. Celkový počet obetí na Covid je 12 301 a celkový počet obetí s Covidom je 2 407.

V žilinskej nemocnici prekonalo ochorenie nového koronavírusu už viac než 600 zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov. Ide približne o tretinu zo všetkých zamestnancov. Najzasiahnutejšou skupinou boli zdravotníci, a to najmä sestry, z ktorých sa dodnes nakazilo až 43 % z ich celkového počtu.


Personál Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa pripojil k iniciatíve ôsmich štátnych nemocníc a dvoch národných ústavov s názvom Nemocnice proti COVID-19 a vysvetľuje verejnosti to, prečo sa rozhodli zaočkovať.

Aktuálna zaočkovanosť populácie je na úrovni 29 percent, zaočkovať sa mRNA vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna môžu už všetci, teda aj osoby vo veku od 16 a od 18 rokov.


V snahe zlepšiť dostupnosť očkovania v Žilinskom kraji pripravila samospráva Mobilnú očkovaciu jednotku (MOJ), ktorú zriadili pri epidemiologickej ambulancii. Výjazdová skupina pomáha očkovať imobilných ľudí, ktorí by si inak nemohli prísť po vakcínu do niektorého zo zriadených centier.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu