Dnes začínajú presuny vojenskej techniky, konvoje pôjdu aj cez Žilinský kraj


Foto: Dnes začínajú presuny vojenskej techniky, konvoje pôjdu aj cez Žilinský kraj Foto: Ministerstvo obrany SR

V období od pondelka 24. mája do nedele 30. mája 2021 je cez celé územie krajiny naplánovaných tridsať cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl, konvoje prejdú aj cez Žilinský kraj.

„Pôjde predovšetkým o presun spojeneckých vojakov na cvičenie Defender 2021 v dňoch 24. až 26. mája 2021, pričom presúvať sa budú v nočných hodinách v troch až piatich konvojoch. Rezort obrany zdôrazňuje, že tranzity boli riadne schválené v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,“ informuje rezort obrany.

Cvičenie Defender 2021 spojí viac ako 20 spojencov a partnerov Severoatlantickej aliancie (NATO) z Európy a Severnej Ameriky. Cieľom je otestovať pripravenosť vojsk na súši aj mori. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga sa zapojí vyše 9 tisíc vojakov:

„Steadfast Defender 2021 otestuje pripravenosť NATO a vojenskú mobilitu - s jednotkami nasadenými na pevnine aj v mori, v celom pásme od Severnej Ameriky cez oblasť Čierneho mora až na pobrežie Portugalska. S viac ako deväťtisíc vojakmi bude cvičenie demonštrovať, že NATO má schopnosti a odhodlanie chrániť všetkých spojencov pred akýmkoľvek ohrozením.“


Zároveň sa v období od 24. mája do 30. mája 2021 uskutočnia cestné presuny techniky Ozbrojených síl SR v rámci Slovenska na trasách:

Sklené – CV Lešť a späť,
Zemianske Kostoľany – Rašov a späť,
Trenčín – Alekšince,
Zemianske Kostoľany – Bratislava a späť,
Zemianske Kostoľany – Trenčín a späť,
Nováky – Sklené,
Topoľčany – Nitra,
Trebišov – Kamenica nad Cirochou,
Sereď – Rožňava, Rožňava – Trebišov,
Trebišov – Žilina,
Trebišov – Veľké Ozorovce,
Hlohovec – Kolíňanský vrch a späť,
Žilina – Mokraď,
Mokraď – Veľké Ozorovce,
Veľké Ozorovce – Trebišov,
VP Turecký vrch – Sereď,
v rámci mesta Zvolen.

Plánovaný je tiež železničný presun techniky OS SR na trase Zlatovce – Trebišov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu