Na chodník medzi priechodmi pre chodcov na Vlčincoch, po ktorom jazdia autá, napokon inštalujú zábrany


Foto: Na chodník medzi priechodmi pre chodcov na Vlčincoch, po ktorom jazdia autá, napokon inštalujú zábrany

Na jeseň minulého roka sme informovali o probléme, ktorý trápi nielen obyvateľov sídliska Vlčince, ale aj mnohých cyklistov a motoristov. Pri čerpacej stanici na ulici sv. Cyrila a Metoda v smere na Košickú ulicu sa nachádzajú dva riadne vyznačené priechody pre cyklistov a chodcov. Vďaka bezbariérovému napojeniu na cestnú komunikáciu ich niektorí vodiči áut zneužívajú a skracujú si tadiaľ cestu.

Najčastejšie ide o zákazníkov neďalekej predajne potravín a čerpacej stanice, ktorým sa pravdepodobne nechce absolvovať obchádzku dlhú približne 200 metrov a tak si trasu krátia jazdou tam, kde je to zakázané. Cesta, na ktorú sa autá napájajú, vedie na Košickú ulicu. Pri odbočení podľa pravidiel smerujú vozidlá do centra mesta a pri ich porušení sa pripoja na hlavný ťah smerom na Martin.


„Autá si pravidelne a dlhodobo skracujú cestu smerom od čerpacej stanice OMV cez chodník na výjazd smer Martin. Je potrebné osadiť zábrany. Dnes tam došlo k prvej nehode,“ opísal obyvateľ v podnete na stránke odkazprestarostu.sk.

V mieste dochádza k častým kolíziám nielen s chodcami a cyklistami ale aj s inými automobilmi. Jeden prípad, kedy sa dve osobné vozidlá zrazili, zachytil obyvateľ sídliska na fotografii priamo vo zverejnenom podnete. Žilinská samospráva v reakcii uviedla, že zábrany osadiť nemôže.

„Z fotografie je zrejmé, že chodník spájajúci tento úsek nie je možné odčleniť zábranami z dôvodu bezpečnosti chodcov a aj cyklistov, ktorí využívajú tento prejazd. Porušovanie pravidiel cestnej premávky a jej kontrolu má na starosti polícia, ktorej sme podnet zaslali na preverenie,“ uviedla ešte minulý rok Andrea Bialoňová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou.



Mesto Žilina po zaevidovaní podnetu na uvedené miesto nasmerovalo hliadky mestskej polície z okrsku Vlčince. Ich úlohou mala byť kontrola dodržiavania všeobecnej úpravy cestnej premávky a pokutovanie nezodpovedných motoristov. 

Samospráva pôvodne chcela osadiť regulačné stĺpiky zabraňujúce prejazdu automobilov, s návrhom však nesúhlasil Okresný dopravný inšpektorát. Dôvodom malo byť obmedzenie a možné ohrozenie cyklistov.

„Spracovali sme projektovú dokumentáciu s vykreslením umiestnenia regulačných stĺpikov tak, aby neobmedzovali, neohrozili cyklistov a aby bol zabezpečený ich plynulý a bezpečný prejazd. Návrh sa nám podarilo v tomto roku presadiť a projektová dokumentácia bola zo strany dopravného inšpektorátu schválená,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Mesto následne ako príslušný cestný správny orgán vydalo určenie dopravného zariadenia a ako vlastník a správca pristúpilo k realizácii. Na prepojovacom chodníku začali pracovníci rozoberať dlažbu a realizovať výkopy. Po ukončení pracovnej činnosti by mali pribudnúť pevné stĺpiky zabraňujúce prejazdu motorových vozidiel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu