Chýbajúci diaľničný úsek D1 Hubová - Ivachnová by mali sprejazdniť spolu s tunelom Višňové v roku 2023


Foto: Chýbajúci diaľničný úsek D1 Hubová - Ivachnová by mali sprejazdniť spolu s tunelom Višňové v roku 2023 Foto: Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR

Na území Žilinského kraja by sa v prípade priaznivého vývoja situácie mohli sprejazdniť dva kľúčové diaľničné úseky. Informuje o tom minister dopravy Andrej Doležal na sociálnej sieti, ktorý absolvoval kontrolný deň na stavbe diaľnice D1 Hubová - Ivachnová.

Kontrolný deň prebiehal za účasti ministra hospodárstva Richarda Sulika a predsedov samosprávnych krajov SK8. Počas obhliadky sa ukázalo, že stavebné práce napredujú výrazným tempom. V tuneli Čebrať chýba posledných približne 400 metrov do prerazenia.

„Aktuálne už len čakáme na stavebné povolenie na razenie zo západného portálu. Trvám na tom, že úsek D1 Hubová - Ivachnová musí byť sprejazdnený do konca roku 2023 spolu s úsekom Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. Len tak to dáva zmysel,“ uviedol minister dopravy.

Nový úsek diaľnice prinesie v prvom rade bezpečnosť na cestách pre vyše 20-tisíc áut denne, ako aj časovú úsporu 12 minút v porovnaní s jazdou po starej ceste.


Stavba priamo nadväzuje na pripravovaný predchádzajúci úsek D1 Turany - Hubová v smere na Martin. Nový úsek diaľnice D1 začína mimoúrovňovou križovatkou Hubová, prostredníctvom ktorej budú oba úseky diaľnice napojené na jestvujúcu cestu I/18.

Trasa križuje rieku Váh, vedie severným svahom údolia Váhu a obcou Hrboltová, za ktorou vchádza trasa diaľnice do tunela Čebrať a pred mimoúrovňovou križovatkou Likavka vychádza z tunela. Odtiaľ pokračuje pod hradom Likavka, severným obchvatom obcí Martinček a Lisková a opätovne križuje rieku Váh.

Po viac ako pätnásti kilometroch sa nový úsek diaľnice na svojom konci plynule napojí na sprevádzkovaný úsek diaľnice D1 do Prešova.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu