Od pondelka 17. mája sa môžu konať svadby a oslavy, pozrite si aktuálne podmienky a opatrenia


Foto: Od pondelka 17. mája sa môžu konať svadby a oslavy, pozrite si aktuálne podmienky a opatrenia Foto: ilustračné / pixabay.com

Od pondelka 17. mája 2021 platia na Slovensku nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré sú postavené na regionálnom systéme. Cieľom je, aby jednotlivé opatrenia reflektovali epidemickú situáciu priamo v okrese, v ktorom sa má podujatie uskutočniť.

Svadobné oslavy, kary, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania majú nastavené kapacitné obmedzenia počtu účastníkov v závislosti od zaradenia okresu podľa COVID Automatu.

Pre vstup na podujatie je potrebné mať so sebou negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín. Využiť môžete objednanie na PCR test Žilina

Táto podmienka sa nevzťahuje na deti vo veku do 10 rokov. Negatívny výsledok testu je tiež možné nahradiť potvrdením o očkovaní či prekonaní COVID-19. V prípade prekonaného ochorenia sa akceptuje doba maximálne 180 dní od prekonania.


Pri očkovaní platia nasledovné podmienky:

  • najmenej 4 týždne od očkovania prvou 1. vektorovej vakcíny
  • najmenej 14 dní od očkovania 2. dávkou mRNA vakcíny
  • alebo 14 dní po 1. dávke ľubovoľnou vakcínou, ak osoba bola zaočkovaná do 180 dní od prekonania COVID-19

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vyzýva ľudí, aby rešpektovali nariadené prekrytie horných dýchacích ciest rúškom či respirátorom. Na podujatiach, kde sa stretávajú osoby z rôznych domácností, ide o mimoriadne dôležité opatrenie.

„Cieľom je minimalizovať riziko šírenia vírusu a chrániť najmä osoby z rizikových skupín či nezaočkovaných. Respirátor či rúško si snímajte iba čas potrebný na konzumáciu pokrmov a nápojov, chráňte svojich blízkych,“ spresňuje ÚVZ.

Aktuálne zaradenie okresu v COVID Automate si môžete skontrolovať na stránke automat.gov.sk

Obmedzenia kapacity na podujatiach

IV. stupeň varovaniazákaz
III. stupeň varovaniazákaz
II. stupeň varovaniazákaz
I. stupeň varovaniainteriér 25 osôb
exteriér 50 osôb
test alebo potvrdenie o prekonaní
II. stupeň ostražitostiinteriér 50 osôb
exteriér 100 osôb
test alebo potvrdenie o prekonaní
I. stupeň ostražitostiinteriér 100 osôb
exteriér 250 osôb
test alebo potvrdenie o prekonaní
Monitoringstátie max 50% kapacity - max 1000 osôb
sedenie max 75% kapacity - max 500 osôb
test alebo potvrdenie o prekonaní

Kapacitné obmedzenia sa netýkajú samotného obradu - napríklad sobáš, pohreb či krst, ale upravujú zhromaždenia osôb po obrade, obvykle s občerstvením.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR