Žilinská univerzita v Žiline predáva trojicu starých výcvikových lietadiel


Foto:  Žilinská univerzita v Žiline predáva trojicu starých výcvikových lietadiel

Univerzita vyhlásila obchodnú verejnú súťaž na odpredaj troch lietadiel, ktoré boli využívané na výcvik pilotov v rámci Žilinskej univerzity v Žiline na letisku Dolný Hričov. Vyvolávacia cena je v prípade dvoch strojov typu Z-142 bez príslušenstva na úrovni 5 000 eur. Ich obstarávacia cena v rokoch 1980 a 1981 bola približne 19-tisíc eur.

Tretie lietadlo je rovnako z roku 1981, ponúka sa za najmenej 20 000 eur vrátane príslušenstva ako odpovedač, rádiostanica a núdzový vysielač polohy. Stroj je v prevádzkyschopnom stave, jeho osvedčenie o letovej spôsobilosti končí 15. júna 2021.

„Je to jednomotorový, celokovový, dolnokrídlový jednoplošník. Je vybavený šesťvalcovým radovým leteckým motorom M 337 AK so štartovacím výkonom 210 k, dvojlistovou vrtuľou V 500 A a trojkolesovým pevným podvozkom. Letún je dvojmiestny s usporiadaním sedadiel vedľa seba. V pilotnom priestore sú všetky potrebné prístroje pre riadenie lietadla a ovládanie motora. Pilotné sedadlá je možné prestaviť do 3 polôh,“ popisuje zadanie súťaže.


V podmienkach obchodnej verejnej súťaže zároveň univerzita stanovuje, že každé lietadlo je možné odkúpiť samostatne, pričom posledné menované je ponúknuté na predaj len s jeho príslušenstvom. Univerzita predá lietadlá záujemcom, ktorí ponúknu najvyššiu cenu v rámci súťaže, tá zároveň nesmie byť nižšia ako hodnota stanovená v tabuľke.

Návrhy musia byť doručené poštou v lehote do 30. mája 2021 vrátane alebo osobne v posledný deň lehoty. Súčasťou verejnej obchodnej súťaže je aj fotodokumentácia, dve z lietadiel sú v demontovanom stave a majú demontované krídla, motory a vrtule. Platnosť osvedčenia letovej spôsobilosti im už skončila.

Viac informácií k súťaži nájdete aj na www.uniza.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu