Chata pod Chlebom bola odovzdaná do užívania pred 90 rokmi. V minulosti viackrát vyhorela


Foto: Chata pod Chlebom bola odovzdaná do užívania pred 90 rokmi. V minulosti viackrát vyhorela
Galéria: 5 fotiek
Foto: Novovybudovaná chata v roku 1961. Zdroj: Archív čitateľa

Turistická Chata pod Chlebom prejde počas najbližších týždňov a mesiacov obnovou a rekonštrukciou, keďže sa dostala do havarijného stavu a nebolo by na nej už možné poskytovať služby v súlade s hygienickými požiadavkami.

Po dohode so správcami národného parku bude rekonštrukcia menej rozsiahla oproti pôvodným plánom. Tie však odkazovali na veľkosť chaty v minulosti, kedy v určitej fáze vedela poskytnúť ubytovanie vyše sto turistom a lyžiarom.

Po zverejnení informácie o rekonštrukcii nám jeden z čitateľov poslal niekoľko naskenovaných pohľadníc, zachytávajúcich chatu v rôznych obdobiach najmä krátko po postavení. Objekt v minulosti menil podobu, a to aj nútene, keďže v roku 1944 chatu vypálili počas Slovenského národného povstania (SNP).

Vznik turistickej chaty pod vrcholom Chleb v Malej Fatre popisujú autori diela Ako vznikali turistické chaty a útulne na Slovensku. V čase odovzdania do užívania 21. decembra 1930 bola dokonca najväčšia na Slovensku, v podkroví sa nachádzalo osem izieb s 26 lôžkami. Na prízemí disponovala chata dvomi spoločnými nocľahárňami, rozdelenými podľa pohlavia a poskytovala tak ďalších 38 lôžok. Súčasťou chaty bola aj lyžiareň, kuchyňa a priestranná jedáleň.

„To, že chata mala lyžiareň, znamenalo, že bola stavaná aj pre lyžiarov, ktorí tu mali výborné podmienky na zimné športy. Veď vybudovaná bola v nadmorskej výške 1 400 metrov. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa pôvodne plánovaný termín ukončenia výstavby - 15. október 1930 - nedodržal. Nepriaznivé počasie, dážď a v mnohých prípadoch aj silný vietor sprevádzaný snežením často spôsobovali prerušenie stavebných prác,“ vysvetľujú v knihe autori.


Po vypálení ju opäť postavili. Väčšiu.

Samotná výstavba trvala necelý rok a chata bola skolaudovaná 4. októbra 1931. Vďaka rýchlo získanej popularite medzi turistami a lyžiarmi sa už o dva roky začalo s prístavbou ďalšieho traktu, odovzdaný bol o rok neskôr a tým sa zvýšil počet lôžok v štrnástich izbách na 42. Ak pripočítame lôžka pre návštevníkov v spoločných nocľahárňach, tak na chate mohlo prespať až 110 hostí.

„V roku 1934 pribudla na chate ďalšia jedáleň a klubovňa, dodatočné rozšírenie chaty sa uskutočnilo aj v roku 1937,“ vysvetľuje autorský kolektív v knihe. Chatu však počas SNP postihol smutný osud, keď ju nemecké vojská v roku 1944 po potlačení odporu podpálili. Už o rok neskôr bola odovzdaná novopostavená chata, jej druhá časť pribudla v roku 1947.

Požiar sa chate nevyhol ani druhýkrát: „Posledné roky socializmu boli majiteľom a prevádzkovateľom Interhotely Ružomberok, ktoré ju mali až do osudného dňa - 12. apríla 1982. V tento deň, presne na Veľkonočný pondelok, takmer celá chata zhorela. Zachrániť sa podarilo iba spojovací tunel s hospodárskou budovou.“

Tá slúži ako chata dodnes. Viac informácií o chatách a útulniach nielen v Žilinskom kraji nájdete v knihe Ako vznikali turistické chaty a útulne na Slovensku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu