VIDEO: Lekári, zdravotníci a personál nemocnice v Žiline vysvetľujú, prečo sa nechali zaočkovať


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Aj personál Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline sa pripojil k iniciatíve ôsmich štátnych nemocníc a dvoch národných ústavov s názvom Nemocnice proti COVID-19 a vysvetľuje verejnosti to, prečo sa rozhodli zaočkovať.

„V našom vakcinančom centre síce máme stále plné ruky práce, no napriek tomu na internete vidíme, že “hoax scéna”, žiaľ, robí svoje a šíri nepravdivé tvrdenia či svedectvá. Preto je potrebné viac počuť hlas odborníkov, zdravotníkov i nezdravotníkov, ktorým v nemocniciach vkladáte do rúk svoju dôveru vždy, keď je vám najťažšie,“ vysvetľujú zástupcovia nemocnice dôvody nahrania videa.

Na videu postupne hovoria:
MUDr. Igor Štúr, lekár, infektologická ambulancia,
Andrea Toroňová, fyzioterapeut, COVID pavilón,
dipl. sestra Viera Květoňová, vedúca sestra, vakcinačné centrum,
Mgr. Amália Krkošková, vedúca sestra, novorodenecké odd.,
MUDr. Juraj Kacian, primár, odd. úrazovej chirurgie,
Danka Kuricová, sanitárka, urgentný príjem,
MUDr. Ivana Paučinová, lekárka, odd. lekárskej genetiky,
Bc. Darina Kucharovičová, sestra, COVID pavilón - ARO.

Aktuálna zaočkovanosť populácie je na úrovni 26 percent, zaočkovať sa mRNA vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna môžu už všetci, teda aj osoby vo veku od 16 a od 18 rokov. Informáciu zatiaľ rezort zdravotníctva oficiálne nekomunikoval, potvrdil ju minister školstva Branislav Gröhling:


„Na očkovanie Pfizerom a Modernou sa môžu hlásiť všetci už od 16 a od 18 rokov. Doteraz platila hranica 35 rokov. Podporujem tento krok ministra Lengvarského a veľmi ma teší, že jeho rezort umožnil očkovanie aj pre nižšie ročníky. Už sa nám podarilo zaočkovať značnú časť učiteľov, teraz majú možnosť očkovanie využiť ďalší učitelia a zamestnanci škôl, ako aj niektorí študenti a žiaci. Aj takto budeme môcť na školách vytvoriť bezpečné prostredie a zabezpečiť ich kontinuálne fungovanie,“ dodal na sociálnej sieti.

Aj keď je rozdiel v bezpečnosti mRNA a vektorových vakcín marginálny, medializované informácie o krvných zrazeninách v časovej korelácii s podaním vakcín od spoločnosti AstraZeneca spôsobili, že časť populácie odmieta očkovanie vektorovou vakcínou.

V apríli zverejnený výskum Oxfordskej univerzity preukázal, že prevalencia krvných zrazenín po očkovaní mRNA vakcínami je približne 4 ľudia z miliónu, pri vektorovej vakcíne AstraZeneca je to 5 ľudí z miliónu. Oproti tomu je riziko cerebrálnej venóznej trombózy pri pacientoch s ochorením COVID-19 na úrovni 39 z milióna.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP u017dilina