Odstránená obrazovka zo Slovakie je bez ovládača nepredajná. Žilina platí za skladovanie dvetisíc eur ročne


Foto: Odstránená obrazovka zo Slovakie je bez ovládača nepredajná. Žilina platí za skladovanie dvetisíc eur ročne

Viac ako tri roky po odstránení LED obrazovky z budovy hotelu Slovakia stále platí mesto Žilina za skladovanie sumu 180 eur mesačne stavebnej spoločnosti, ktorá ju v roku 2017 demontovala. Dôvodom objednania skladovania demontáže bolo podľa zmluvy to, že existoval predpoklad na speňaženie odstraňovanej veci a uspokojenie nákladov mesta.

Aspoň také je znenie jednej z pasáží platnej zmluvy, na základe ktorej mestu spoločnosť ERPOS fakturuje skladné polročne a obrazovku skladuje. Ako nás upozornila obyvateľka Žiliny Květa, ktorá za odstránenie reklamnej stavby prekračujúcej svetelné limity bojovala, skutočný stav je odlišný.

S prispením jej aktivity bola obrazovka v roku 2016 vypnutá a o rok neskôr demontovaná, služby vo výške viac ako 8-tisíc eur platili obyvatelia mesta z rozpočtu. Každý ďalší rok stojí skladovanie obrazovky, pravdepodobne bezcennej z pohľadu možnosti jej predaja, ďalšie vyše dve tisícky eur.

Náklady na ocenenie a dražbu sa mestu nepozdávali, skladovanie neriešili

Čitateľku preto zaujímalo, ako pokračuje exekúcia, a či sa mestu náklady vrátia. Takmer štyri roky po odstránení je obrazovka stále na sklade a generuje radnici náklady. Kuriózne je, že už o rok neskôr po odstránení a podpísaní zmluvy na skladovanie s argumentom neskoršieho predaja, bolo vtedajšiemu prednostovi Igorovi Liškovi zrejmé, že zaplatené peniaze sa do rozpočtu tak ľahko nevrátia.

„V liste dňa 24. apríla som sa dozvedela, že sa nedarí vymôcť žiadne finančné prostriedky, predaj je komplikovaná a obrazovka je bez počítača nefunkčná,“ vysvetľuje Květa. V tomto duchu jej vtedajší prednosta mesta Žilina aj odpovedal, v žiadosti o informácie podľa infozákona zároveň argumentuje tým, že dražbou a ocenením by vznikli ďalšie náklady. Ignoroval fakt, že náklady vznikajú dodnes, a to za skladovanie, v kumulatívnej hodnote stálo uskladnenie obyvateľov tisícky eur.

„V exekučnom konaní neboli doposiaľ vymožené žiadne finančné prostriedky. Uvedená LED obrazovka bola spísaná, k dražbe ani oceneniu sa zatiaľ nepristúpilo, nakoľko by vznikli ďalšie náklady. Predaj obrazovky je veľmi komplikovaný, obrazovka neobsahuje ovládací počítač, ktorý nemohol byť súčasťou exekúcie a bez neho je v podstate obrazovka nefunkčná,“ dodal v apríli 2018 Liška.


Bez ovládacieho počítača je nepredajná

O viac ako dva roky sa Květa sťažovala úradnou cestou na postup súdneho exekútora, sťažnosť sa ale týkala inej osoby ako tej, ktorá ju podala, preto bola odložená. K vyjadreniu predložil prednosta Michal Berger stanovisko Odboru právneho a majetkového k danej veci:

„V uvedenej veci sme požiadali súdneho exekútora o aktuálne stanovisko k priebehu exekúcie. Súdny exekútor sa vyjadril, že exekútorský úrad oslovil viacero spoločností, zaoberajúcich sa druhom podnikania, pri ktorom je možné LED obrazovku využiť, avšak nikto o jej kúpu neprejavil záujem. V uvedenej veci súdny exekútor vyhlási dražbu, avšak nepredpokladá, že bude úspešná,“ znie stanovisko zo septembra 2020.

Mestskí právnici teda nepredpokladajú, že rozpočet uvidí aspoň časť nákladov: Mesto Žilina si všetky výdavky, súvisiace s odstránením a skladovaním LED obrazovky priebežne uplatňuje v exekúcii, avšak ani tu nie je predpoklad uspokojenia oprávneného, pokiaľ sa nepodarí speňažiť práve odstránenú LED obrazovku.“

Obyvateľke Žiliny sa tak podarilo docieliť odstránenie reklamnej stavby s nadmernou produkciou svetelného smogu, celá skúsenosť má však zatiaľ trpkú príchuť:

„Úhrada za uskladňovanie je od roku 2017 hradená z našich daní a v závere môžem povedať, že vlastne svoju občianskou aktivitou, ku ktorej teraz vyzývajú v Radničných novinách, som dokázala síce zbaviť obyvateľov škodlivého svetelného smogu, ale následne som vlastne pripravila rozpočet mesta o nemalú čiastku. V skutočnosti je to ale výsledok nečinnosti kompetentných úradov, za čo nikto neponesie zodpovednosť?“ pýta sa Květa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu