Deti v šiestich škôlkach v Žiline dýchajú čistejší vzduch. Aj vďaka daru z odmien za testovanie


Foto: Deti v šiestich škôlkach v Žiline dýchajú čistejší vzduch. Aj vďaka daru z odmien za testovanie
Galéria: 20 fotiek
Foto: archív RCZI

Dýchať čistejší a zdravší vzduch pomáhajú deťom v šiestich materských školách v Žiline nové sterilizátory ovzdušia, ktoré darovali členovia Rotary Club Žilina International. Nápad darovania vznikol spontánne a súvisí s celoplošným testovaním, kde započala myšlienka.

„Dvaja členovia nášho klubu pomáhali niekoľko dní na celoplošnom testovaní v Žiline koncom minulého roka. Zarobené peniaze si nenechali, ale zakúpili sterilizátor ovzdušia do MŠ Andreja Kmeťa v Žiline. Akcia sa stretla s veľmi dobrou odozvou aj u ostatných členov klubu a padol nápad obdarovať aj ďalšie škôlky,“ vysvetľuje Iveta Hrabovská z Rotary Club Žilina International.

Obdarované boli škôlky, do ktorých chodia deti alebo rodinní známi členov klubu. Sterilizátory preto putovali aj do Evanjelickej materskej školy na Lichardovej 24, do Materskej školy Janka Borodáča 7, do Materskej školy Obláčik, Do Materskej školy v Kotrčinej Lúčke a Materskej školy v Bánovej.

Prístroje pomôžu znížiť ohrozenie najmenších v predškolských zariadeniach. Päť ďalších k pôvodnému sterilizátoru zakúpili z vlastných prostriedkov v celkovej sume 2500 eur.


„Prístroje likvidujú vírusy, baktérie a plesne pomocou ultrafialového žiarenia. V zdravotníctve sa UV-C žiarenie využíva na dezinfekciu priestorov a nástrojov už desiatky rokov. Kontaminovaný vzduch je nasávaný do zariadenia, prechádza sterilizačnou komorou, kde sú baktérie, vírusy a plesne likvidované. Následne čistý vzduch vychádza výduchom von zo zariadenia. Vďaka týmto prístrojom sa zníži riziko prenosu rôznych ochorení medzi deťmi,“ vysvetľuje Iveta Hrabovská.

Okrem zlepšenia kvality času tráveného v škôlke deťom a zamestnancom sa podarilo členom klubu potešiť deti aj novými hračkami. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu