Žilina vyhlásila pre požiar mimoriadnu situáciu, zasadne krízový štáb. Dom je neobývateľný


Foto: Žilina vyhlásila pre požiar mimoriadnu situáciu, zasadne krízový štáb. Dom je neobývateľný

Po včerajšom požiari jedného z bytových domov na Bratislavskej ulici vyhlásilo Mesto Žilina ešte v ten deň o 22:30 hod. mimoriadnu situáciu. V bytovom dome, ktorého strechu zachvátil požiar a v súčasnom stave je neobývateľný, sa nachádzalo 35 obyvateľov. Polovici z nich podalo mesto pomocnú ruku v podobe dočasného ubytovania:

„Na mieste zasahovalo 18 hasičov, ktorí začali bezprostredne po príchode na miesto s hasením požiaru, prehľadávaním priestorov domu a s evakuáciou obyvateľov. Požiar, ktorého príčinu zisťujú hasiči, sa poradilo uhasiť. Nikto z obyvateľov sa nezranil. Mesto poskytlo náhradné ubytovanie 17 ľuďom, medzi ktorými je deväť detí. Ostatné rodiny našli útočisko u príbuzných a známych,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Dočasné ubytovanie bolo poskytnuté v telocvični bývalej Základnej školy na Hollého ulici. Mesto má záujem na tom, aby sa v prípade, že to bude možné, mohli obyvatelia do obytnej budovy vrátiť.

Budova školy na Hollého sa má v budúcnosti premeniť na materskú školu, dnes poslúži na aspoň čiastočné riešenie mimoriadneho stavu. Priestory disponujú sociálnymi zariadeniami a sprchami, v minulosti ich samospráva využila pri obdobnej situácii po požiari v rovnakej lokalite. Neskôr ľuďom v núdzi za odplatu prenajali dočasne zriadené obytné kontajnery.

K požiaru na Bratislavskej ulici došlo v roku 2016, dlhodobo museli vtedy evakuovať 93 osôb. Časť ľudí sa domnieva, že samospráva oo požiari vybudovala zasiahnutým ľuďom nový obytný dom, táto informácia je nepravdivá.


Posledným dokončeným obytným domom s nájomnými bytmi bola budova Lesník na ulici Pri Rajčanke, v ktorej byty odovzdali nájomníkom pol roka pred požiarom. Odvtedy radnica nerozšírila bytový fond o žiadne novostavby a nestane sa tak ani v najbližšej dobe.


„Kým sa nepodarí opraviť poškodenú bytovku, budú evakuovaní obyvatelia ubytovaní v týchto priestoroch. Rodiny sú v poriadku, nikto z nich nebol zranený. Zabezpečili sme im stravu, hygienické potreby a poskytli zdravotnícku starostlivosť. Z prvých informácií je zrejmé, že najviac postihnutá po požiari je strecha a celé podkrovie. Návrat obyvateľov späť do bytového domu nebude zo dňa na deň, no aktuálne robíme všetko potrebné, aby sme mohli čo najskôr začať so záchrannými prácami,” dodal primátor mesta Peter Fiabáne.

V sobotu 15. mája dopoludnia bytový dom obhliadol statik, ktorý navrhol dočasné zaistenie objektu pred prípadnými nepriaznivými klimatickými podmienkami. V súčasných podmienkach nie je bytový dom obývateľný. Potrebné je minimalizovať zavlhnutie objektu budovy a až následne zhodnotiť komplexne jeho celkový stav.

Evakuovaní obyvatelia si budú môcť za asistencie polície a pracovníkov mesta prísť individuálne do svojich príbytkov pre nevyhnutné osobné veci. Následne bude bytový dom zabezpečený proti vstupu. K situácii na Bratislavskej ulici bude zasadať krízový štáb mesta a aktuálnej situácii bude mesto informovať.

Galéria: 11 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu