Rýchlejšie riešenie podnetov a menších opráv v Žiline zabezpečí pojazdná dielňa


Foto: Rýchlejšie riešenie podnetov a menších opráv v Žiline zabezpečí pojazdná dielňa Foto: ilustračné - reddit.com

Mesto Žilina využíva služby platformy Odkaz pre starostu, vďaka ktorej môžu obyvatelia nahlasovať drobné problémy a poruchy vo svojom okolí. Medzi podnetmi sa často nachádzajú informácie o poškodeniach, vandalizme či iných problémoch, ktoré trápia Žilinčanov. Neraz ich riešenie trvá dlhšie, ako by si nahlasovatelia predstavovali.

Platforma síce umožnila obyvateľom informovať samosprávu o problémoch, pre vysoký počet ale nie všetky riešia okamžite. Niekde brzdí vyriešenie situácie legislatíva, inde fakt, že mesto musí služby často zabezpečovať subdodávateľskou formou. To zmení nová pojazdná dielňa, ktorej zriadenie odsúhlasili mestskí poslanci.

Žilinská pojazdná dielňa by mala byť obstaraná už do konca júla a spolu so zaplatením majstrov vyčlenili poslanci na tento účel sumu 60 tisíc eur. V rámci pojazdnej dielne budú riešiť tie podnety obyvateľov, ktoré bude možné takýmto rýchlym spôsobom opraviť:

„Proces údržby a opráv cez vysúťažené dodávateľské firmy v meste je zdĺhavý, náročný a často obštrukčný. Veľmi dlho trvá, kým prejdú niektoré podnety od občana cez poslanca na vedenie mesta k referentovi, potom k vedeniu vysúťaženej firmy a odtiaľ k pracovníkom pre realizáciu podnetu v teréne. Takéto stavy sú bežné a brzdia proces nápravy vo veľkom množstve podnetov,“ vysvetľuje dôvodová správa k schválenému uzneseniu.

Podľa financií aj riešenie menších defektov na chodníkoch

Súčasný stav riešenia niektorých podnetov zhrnul poslanec Ondrej Šoška konštatovaním, že kým sa opraví trčiaci klinec na lavičke, medzitým zhrdzavie a odpadne sám. Ani alternatíva využitia pomoci referentov výroby a servisu alebo verejnoprospešných pracovníkov v teréne nepostačuje podľa predkladateľov potrebe údržbárskych nárokov krajského mesta.


„Pojazdná dielňa s výkonnou elektrocentrálou min. 6 kW s potrebným vstavaným i prenosným vybavením pre stolára, murára, zámočníka-zvárača, údržbára, príp. elektrikára vrátane základného čistiaceho náradia bude veľkou pomocou k vybaveniu mnohých podnetov a zlepšeniu stavu verejných priestranstiev. Remeselníci budú mať v našom meste nepretržitý zdroj práce. V prípade nepriaznivého počasia sa môžu realizovať prípravou komponentov do terénu v mestskej stolárskej dielni či údržbou v interiéroch v mestských budovách,“ dodávajú predkladatelia.

Obstaranie takejto dielne by malo mať pozitívny finančný dopad, okrem toho odbremení administratívu a zlepší imidž mesta v očiach obyvateľov, ktorí už nebudú musieť čakať na banálne opravy často aj mesiace. Zoznam špecifikuje predpokladané vybavenie dielne, podľa rozpočtu by bolo možné doplniť ľahkú žehličku na asfalt a vrecia so studeným asfaltom pre občasné rýchle opravy menších dier na chodníkoch alebo cestách.

Zriadenie dielne prichádza v čase, kedy zastupiteľstvo odsúhlasilo vytvorenie vlastných technických služieb ako dcérskeho podniku mesta. Dôvodom pre centralizovanie a prevzatie tohto typu služieb pod vlastné krídla je podľa predstaviteľov mesta nespokojnosť so súčasným stavom a predpoklad, že ceny za externé dodávané služby budú narastať. 

V praxi by tak malo napríklad kosenie či rôzne údržby komunikácií riadiť mesto, čo má rovnako prispieť k skráteniu reakčného času na vzniknuté problémy či sťažnosti zo strany obyvateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu