Do Varína zavítal pár mladých bocianov, kvôli bezpečnosti budú musieť ich hniezdo upraviť či preložiť


Foto: Do Varína zavítal pár mladých bocianov, kvôli bezpečnosti budú musieť ich hniezdo upraviť či preložiť Foto: NP Malá Fatra

Obyvatelia obce Varín pri Žiline môžu už niekoľko týždňov sledovať snahu dvoch mladých bocianov vybudovať si nové hniezdo. Ako vhodné miesto si zvolili práve dvojitý stĺp elektrickej distribučnej siete, Správa Národného parku (NP) Malá Fatra preto zvažuje o jeho úprave či presune.

Dva bociany biele sa usadili na ulici Fatranská, o ich činnosti informovalo správu národného parku viacero obyvateľov obce. Ide pravdepodobne o mladý pár, ktorý hľadá nové hniezdne možnosti.

„V súčasnosti majú vytvorené a zatiaľ neobsadené hniezdne stanovištia v neďalekej obci Mojš (pri bytovke), či v blízkej Nededzi (pri autobusovej zastávke). Pre bociana tieto vzdialenosti nepredstavujú v zásade problém, do hlavy im však nevidíme,“ spresňuje NP Malá Fatra.

Predpokladá sa, že vzhľadom na neskorý dátum nemusí byť hniezdenie úspešné. Bocianí pár sa však pravdepodobne pokúša vytvoriť si do budúcna svoje stále hniezdo, kam sa bude každoročne vracať.

Hniezdo je postavené na stĺpe elektrického vedenia tak, že niektoré konáre ležia priamo na neizolovaných vodičoch. V prípade premočenia počas daždivých dní môže dôjsť k problémom nielen s distribúciou energie a skratom ale aj k vznieteniu.


„Aj z dôvodu bezpečnosti samotných bocianov bude nutné riešiť toto hniezdo buď vyvýšením na podložku nad vodiče, alebo hniezdo preložiť zo stĺpa elektrického vedenia na samostatne stojaci stĺp a na elektrický stĺp osadiť mechanickú zábranu proti budúcemu zahniezdeniu,“ vysvetľuje správa národného parku.

Počas hniezdnej doby platí legislatívne obmedzenie zasahovania do hniezda chráneného živočícha. Správa NP Malá Fatra preto v spolupráci so Stredoslovenskou distribučnou, a.s. zváži celú situáciu a po dohode so samosprávou obce  Varín dohodne vhodné riešenie.

Úprava či presun musia byť prospešné pre ochranu druhu, zachovanie hniezda v obci, pre bezporuchový rozvod energie a spokojnosť občanov bezprostredne bývajúcich v dosahu hniezda. Do vyriešenia situácie budú hniezdo monitorovať.

Preloženie bocianieho hniezda bolo v minulosti zrealizované aj v obci Mojš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra