Podjazd na Solinkách zatápa počas dažďov voda, problém sa má vyriešiť dostavbou privádzača


Foto: Podjazd na Solinkách zatápa počas dažďov voda, problém sa má vyriešiť dostavbou privádzača
Galéria: 6 fotiek

Mnohí obyvatelia mesta Žilina a motoristi využívajúci cestu pri predajni Metro na sídlisku Solinky veľmi dobre poznajú situáciu so zatápaním vozovky počas daždivého počasia. Podjazd popod novovybudovaný diaľničný privádzač zaplavuje voda najmä v čase prívalových dažďov.

Problém s nedostačujúcou kanalizáciou tu bol aj v minulosti, ešte pred začatím výstavby. Polícia musela niekoľkokrát dopravu odkloniť prípadne usmerňovať, nadmerné množstvo vody totiž znemožňovalo prejazd automobilovej doprave. Počas realizácie stavby privádzača sa zhotoviteľ pokúšal situáciu vyriešiť, podľa obyvateľov Bytčice však neúspešne.

„Trativody pri premostení Solinky - Bytčica sú plytké a už teraz pred dokončením neodvádzajú vodu. Stačil jeden dážď cez víkend a už je to vytopené. Pýtal som sa Metrostavu a odpoveď na otázku, čo s tým chcú robiť, bola, že je to komplikované podložie a nikdy tá voda nebude odvedená a nevedia ako to majú riešiť,“ napísal nám čitateľ z Bytčice.

Zaplavený podjazd pod sídliskom Solinky

Žilinčania sa obávajú, že chyba nebude odstránená pred dokončením stavby a ani v rámci reklamácie. Po naplnení záchytnej nádrže sa voda valí na chodník a následne na cestu pod mostom. Podľa žilinskej samosprávy nesie zodpovednosť za technické riešenie stavebník, ktorým je Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

„Odvod dažďovej vody je riešený v rámci cestného telesa dažďovou kanalizáciou a v rámci zemných úprav v ochrannom pásme by mali byť riešené sústavou odvodňovacích prvkov ako trativody či spevnené povrchové úpravy. Mesto eviduje viaceré problémy v rámci stavby, ktoré intenzívne rieši,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Mesto Žilina bolo ohľadne situácie oslovené občanmi a na základe podnetov bude vyzývať stavebníka na technické riešenie v rámci jeho kompetencií a zodpovednosti. Národná diaľničná spoločnosť verí, že sa nepriaznivá situácia odstráni po ukončení stavebných prác.

„V katastri mestskej časti Žilina - Bytčica sa už niekoľko rokov, najmä po prívalových dažďoch, opakujú komplikácie s nedostatočným odtokom vody z miestnej komunikácie. Táto situácia nie je nová, ide o vleklý problém, ktorý nebol spôsobený našou stavebnou činnosťou. Naopak, práve zásluhou našej spoločnosti sa ho teraz v súvislosti s výstavbou privádzača podarí vyriešiť,“ uviedla Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS.

Riešenie, ktoré by malo problémy odstrániť, spočíva v kombinácii doplnenia vsakovacích zariadení. Tie zvýšia kapacitu už existujúceho vsakovania a vytvorenia prepadu, ktorý bude v mieste realizovanej vsakovacej studne. Vzniknutý prepad má v prípade naplnenia priekopy vodu regulovane odvádzať.

Niektorí obyvatelia Bytčice ale aj Soliniek sú voči tomu skeptickí a pochybujú o spoľahlivosti navrhnutého systému odvádzania vody. Podľa nich sa už teraz ukazujú veľké nedostatky, ktoré je potrebné čo najskôr riešiť.

Stavba diaľničného privádzača Lietavská Lúčka - Žilina, II. etapa je aktuálne vo finálnej fáze. Dokončovacie práce budú trvať do konca mája, od júna bude spustené aj rozšírené napojenie (bypass) na privádzač.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu