Bývalý župan Juraj Blanár neplánuje kandidovať na predsedu Žilinského samosprávneho kraja


Foto: Bývalý župan Juraj Blanár neplánuje kandidovať na predsedu Žilinského samosprávneho kraja

Bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja a súčasný podpredseda opozičnej strany SMER-SD dnes v relácii Na telo televízie Markíza vyhlásil, že neplánuje kandidovať na post predsedu v budúcoročných voľbách.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa na Slovensku naposledy konali v roku 2017 a takmer 44 percent voličov v nich dalo dôveru súčasnej predsedníčke Erike Jurinovej, kandidujúcej s podporou koalície strán OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, KDH, OKS a NOVA.

Druhý v poradí bol práve dovtedajší župan Juraj Blanár, ktorý získal 29,77 percenta voličských hlasov. Blanárovi, ktorého pôsobenie na župe sprevádzali aj škandály napríklad ohľadom nákupu CT prístroja, položil v závere relácie moderátor otázku, či bude kandidovať na post predsedu kraja. Ten to v odpovedi odmietol.

Ako sme informovali v uplynulých dňoch, súčasné vedenie podalo po doterajších vykonaných kontrolách zatiaľ štyri trestné oznámenia. Niektoré podnety ešte preveruje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Hovorkyňa kraja ale nevylúčila, že počet trestných oznámení ešte po ukončení preverovania zo strany ÚVO pribudne.


Medzi ďalšiu kauzu, v ktorej bol spomínaný rodák z Trnového, patrí nákup ornej pôdy na kraji Bernolákova za podozrivo výhodnú sumu. Takmer 14 000 metrov štvorcových pôdy, ktoré môžu mať dnes hodnotu približne milión eur vďaka preklasifikovaniu územného plánu na stavebné, nakupoval Blanár s manželkou v roku 2013 za najviac stotisíc eur. Hoci médiám odmietol spresniť sumu, ktorú zaplatil za pozemky, dopustil sa chyba a čiernou farbou zamazal len päť políčok vo výkaze prevodu.

Z dôkazu, ktorým sa snažil preukázať platbu za pozemky je logicky jasné, že najvyššia suma, ktorú mohol za pozemky zaplatiť, je 99 999 eur. Ak by bol prevod len za tieto predmetné pozemky, v prepočte to vychádza najviac okolo 7 eur za meter štvorcový. Ďalšie pochybnosti vyvoláva Blanárova chata v Terchovej. Stavala ju aj firma, ktorej sa darilo počas jeho éry na župe.

Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby by sa mali konať budúci rok v rovnakom termíne, k zlúčeniu dvoch volieb prišlo vďaka ústavnej novele z roku 2017. Na regionálnej úrovni už postupne začínajú niektorí kandidáti posilňovať propagáciu svojej práce a pomaly štartujú prvé kampane.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu