Sily pre špeciálne operácie budú cez leto opäť naberať počas výcviku v Žiline


Foto: Sily pre špeciálne operácie budú cez leto opäť naberať počas výcviku v Žiline
Galéria: 28 fotiek
Foto: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO

Počas apríla absolvovali uchádzači o vstup medzi elitu slovenskej armády - Sily pre špeciálne operácie - náborový proces. Záujemcovia o zaradenie v bojovom úseku museli zvládnuť jedenásť výberových dní, uchádzači o zabezpečovaciu časť menej ako polovicu.  Výber formou sústredeného výcviku jednotky v Žiline sa uskutoční aj počas mesiaca júl.

V aprílovom výcviku sa prihlásilo 61 adeptov, na štartovacej čiare ich v prvý deň stálo 49. Dvanásť z nich vypadlo v prvom dni, ďalších dvanásť ukončilo výber zazvonením na nábojnicu na znak čestného ukončenia vlastnej snahy:

„Dôvodmi boli strata motivácie, nesplnenie limitov preskúšaní pohybovej výkonnosti zo „vševojskových“ noriem, vyčerpanie a zdravotné alebo osobné dôvody,“ informuje v správe na webe poručíčka Miroslava Mindárová z Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie (VeSŠO).

Hľadajú najvhodnejších kandidátov, počas výcviku testujú psychický základ

Do tých bol pred časom prepodriadený aj žilinský 5. pluk špeciálneho určenia. Výberový proces majú na starosti inštruktori z nedávno vzniknutej Výcvikovej základne Síl pre špeciálne operácie (VZSŠO). 

Okrem nich sa uchádzači na ceste stať sa príslušníkom Síl pre špeciálne operácie (SŠO) stretne s psychológmi z Oddelenia psychologických a sociologických činností Personálneho úradu OS SR a príslušníkmi 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu).

Fyzická zdatnosť nie je zďaleka jediným a rozhodujúcim kritériom: „Cieľom nie je nájsť najlepších z najlepších. Cieľom je identifikovať najvhodnejších uchádzačov a pritom inštruktori neskúmajú iba fyzickú zdatnosť, zdanlivo najpotrebnejšiu pre fungovanie v špeciálnej jednotke. Nemenej potrebná je i psychická odolnosť, odhodlanie, schopnosť pracovať pod stresom, správne mentálne nastavenie, inteligencia, tímový duch a motivácia. Po fyzickej stránke je možné človeka vytrénovať na požadovanú úroveň, no silným a správnym psychickým základom musí adept disponovať už pri vstupe k SŠO.“


Počas výcviku sú adepti udržiavaní v nepretržitom stave neistoty, vopred nevedia, aké činnosti budú nasledovať - a známa im nie je ani ich náplň a dĺžka.

„V kombinácii s nedostatkom spánku, jedla, zvýšenou fyzickou a psychickou námahou, vysokou mierou stresu a s nutnosťou vyrovnania sa s riešením neočakávaných situácií je odhalená podstata ich schopností a dispozícií. Je u nich zisťovaná schopnosť učiť a prispôsobiť sa, kreatívnosť, manuálne zručnosti, logické uvažovanie, všeobecný rozhľad a iné. Takisto je sledovaný strach z výškových rozdielov, ktorý by pomohol odhaliť fóbiu z reálneho výskoku z leteckého prostriedku,“ informuje poručíčka.

V júli prebehnú výbery pre niekoľko útvarov

Aprílový výber zvládlo 11 uchádzačov pre zabezpečovací úsek a 26 pre úsek bojový. V júlovom termíne bude prebiehať prvá fáza počas piatich dní, adepti budú preverovaní pre zaradenie na rôzne útvary špeciálnych síl.

Okrem zabezpečovacieho a bojového úseku 5. pluku špeciálneho určenia to budú aj útvary Veliteľstva síl pre špeciálne operácie, Výcvikovej základne Síl pre špeciálne operácie, Strediska civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií a 23. motorizovaného prápor.

Druhú fázu absolvujú záujemcovia o službu v bojovom úseku 5. pluku špeciálneho určenia. Súčasťou výcviku je aj preskúšanie z pohybovej výkonnosti, z plávania, preverenie odbornej spôsobilosti, preverenie jazykovej spôsobilosti či absolvovanie psychotestov. Bližšie informácie nájdete na https://vesso.mil.sk/95685





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu