Od 10. mája bude Slovensko ružové, po úzkom kontakte s pozitívnym budú výnimky z izolácie


Foto: Od 10. mája bude Slovensko ružové, po úzkom kontakte s pozitívnym budú výnimky z izolácie Foto: MZSR

Na dnešnej tlačovej konferencii predstavili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas zmeny, ktoré nastanú od 10 mája 2021. Najvýraznejšou zmenou je výnimka z nútenej izolácie po kontakte s pozitívnou osobou, kedy izoláciu nebudú musieť podstúpiť osoby bez príznakov ochorenia.

Rovnako po úzkom kontakte s pozitívne testovaným nemusí byť v izolácii osoba, ktorá je zaočkovaná mRNA vakcínou a má 14 dní po druhej dávke, vektorovou vakcínou 4 týždne po prvej dávke alebo má menej ako 180 dní od prekonania ochorenia.

Zároveň sa budú meniť 3 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, vyhláška týkajúca sa prevádzok a hromadných podujatí sa rozdelí na dve samostatné. Od pondelka sa rušia vyhradené hodiny pre seniorov od 9. do 11. hodiny v potravinách a drogériách.

Podľa Jána Mikasa sa budú snažiť postupne otvárať tie sektory ekonomiky ktoré nie sú rizikové:

„Zatiaľ nás blokuje COVID automat, ktorý bol vydaný pred časom a nereflektuje na súčasné potreby, preto sa snažíme, aby čím skôr bol predložený na vládu nový COVID automat a schválený.“

Zdroj: MZSR


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu