Režisér Martin Smatana a lekárka Mária Žembery zo Žiliny v rebríčku 30 pod 30 časopisu Forbes


Foto: Režisér Martin Smatana a lekárka Mária Žembery zo Žiliny v rebríčku 30 pod 30 časopisu Forbes Foto: Lauráti 30 pod 30 zo Žiliny - Martin Smatana a Mária Žembery. Zdroj: Forbes

Ekonomický magazín Forbes každoročne zostavuje rebríček 30 pod 30, ktorý predstavuje 30 ľudí vo veku do 30 rokov a vysokým potenciálom pre spoločnosť. V rebríčku sa ocitajú tí, ktorí už v relatívne takto mladom veku stíhajú vynikať vo svojom odbore.

Podobne aj slovenská mutácia magazínu vyberá každoročne tridsiatku Slovákov, ktorí podľa neho menia svet okolo seba. Do aktuálneho rebríčka zaradili v kategórii “Umenie, kreatívny priemysel a zábava” aj žilinského režiséra a animátora Martina Smatanu.

Jeho film Šarkan získal 65 medzinárodných cien vrátane národnej ceny Slnko v sieti alebo ceny divákov na Febiofestste. Nominovaný bol aj na prestížny festival Berlinale. Martin aktuálne pripravuje ďalší animovaný film s názvom Ahoj leto.

Krátky rozhovor s Martinom Smatanom v rámci ocenenia magazínu Forbes nájdete na tomto odkaze


Ďalšou laureátkou pôvodom zo Žiliny je Mária Žembery, lekárka a iniciátorka projektu Sme pripravení, ktorá počas pandémie prepája zdravotníckych dobrovoľníkov s inštitúciami, ktoré ich potrebujú.

Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a dnes pôsobí ako sekundárna lekárka na Klinike Kardiochirugie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Ocenenie získala v kategórii Sociálni inovátori a verejná správa. Rozhovor s Máriou Žembery nájdete na tomto odkaze.

Medzi ďalšími laureátmi sa nachádza aj Ivan Zaťko z Oravy, ktorý je spoluzakladateľom a CEO firmy madebythe:, pričom sa zároveň podieľal na iniciatíve obnovy slovenských útulní. Forbes ho vybral v kategórii “Biznis”, Zaťko stíha pracovať už päť rokov aj v MTS Krivá, ktorej majiteľ Juraj Habovštiak získal v roku 2020 ocenenie EY Podnikateľ roka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu