Vodič sa na Bulvári pokúšal z auta demontovať koleso s papučou, po opakovaných výzvach bol zadržaný


Foto: Vodič sa na Bulvári pokúšal z auta demontovať koleso s papučou, po opakovaných výzvach bol zadržaný Foto: ilustračné

Žilinskí mestskí policajti riešili v druhej polovici apríla prípad vodiča, ktorý sa pokúšal zo svojho auta odstrániť blokovacie zariadenie ľudovo nazývané aj papuča. Muž mal pravdepodobne v pláne vymeniť koleso s blokovacím zariadením za rezervné.

Situácii predchádzala komunikácia s hliadkou, ktorú si vodič sám privolal. Mestskí policajti boli telefonicky kontaktovaní krátko pred trinástou hodinou z ulice Antona Bernoláka. Nesúhlas dotyčného a jeho následná reakcia viedli k zadržaniu.

„Po príchode hliadky MP na miesto stotožnený vodič, ktorému bola navrhnuté doriešenie priestupku v blokovom konaní. Po tom čo priestupca s riešením nesúhlasil a odmietol aj akceptovať spísanie potrebných písomností (z časových dôvodov), začal s demontážou predného kolesa, na ktorom bol umiestnený technický prostriedok na zabránenie odjazdu,“ spresnila Mestská polícia Žilina.

Muž pokračoval v demontáži kolesa aj napriek opakovaným výzvam príslušníkov, aby prestal s protiprávnym konaním. Keďže tieto výzvy neakceptoval, mestskí policajti ho boli nútení zadržať a privolať hliadku štátnej polície.

„Vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na orgán verejnej moci bola osoba zadržaná a na miesto privolaná hliadka PZ SR, ktorej členovia si po príchode prevzali ďalšie riešenie,“ uviedla mestská polícia.


Keďže mali príslušníci obavu, že do príchodu hliadky Policajného zboru dotyčný muž z miesta utečie, použili donucovacie prostriedky na jeho zadržanie.

V budúcnosti by už k podobným prípadom nemuselo dochádzať. Vláda schválila novelu zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje spôsob, akým môžu mestá a obce riešiť nesprávne parkovanie automobilov.

Samosprávy doteraz nemali možnosť uplatňovať objektívnu zodpovednosť pri riešení deliktov a museli tak zakladať na autá blokovacie zariadenia.

Kompetencie miest a obcí sa od 1. mája 2021 vďaka zmene zákona rozšírili o možnosť uplatňovať objektívnu zodpovednosť na vydávanie pokút za porušenia pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu