Na území Žilinského kraja sa počas uplynulej zimy sypalo viac


Foto: Na území Žilinského kraja sa počas uplynulej zimy sypalo viac Foto: ilustračné

V uplynulom zimnom období najazdili pracovníci správy ciest Žilinského samosprávneho kraja za účelom výkonu zimnej údržby o takmer 40 percent viac, od novembra 2020 do marca 2021 evidujú spolu najazdených 454 880 výkonových kilometrov. Najviac museli cestári pluhovať a posýpať na Orave a Kysuciach.

Za celú sezónu spotrebovali takmer tridsaťtisíc ton inertného posypu a takmer dvadsaťtisíc ton chemického posypu. Vyšší počet najazdených kilometrov a viac spotrebovaného materiálu sa premietol aj vo zvýšených nákladoch, celá zimná údržba na území Žilinského samosprávneho kraja za minulý rok stála vyše 7,5 milióna eur.

Predošlá zima bola teplejšia a spád snehu bol takmer o polovicu nižší ako v období 2018-2019, čo sa prejavilo práve v znížení v kilometrov. Posledná zima bola opäť o niečo chladnejšia, aj preto sa minulo viac materiálu. Obdobie sa vyznačovalo aj výkyvmi teploty a zrážkami:

„Zimné obdobie 2020/2021 sa vyznačovalo chladnejšie ako minuloročné. Zimné obdobie začalo až v mesiaci január 2021. Vyznačovalo sa výkyvmi teplôt a zrážok. Vyšší spád snehu bol v mesiacoch január a február. Počasie počas zimného obdobia bolo väčšinou premenlivé,“ hodnotí v informatívnej správe o zimnej údržbe ciest odbor dopravy Úradu ŽSK.


Aj keď prvé výkony zaznamenali pracovníci závodov už v novembri, posledné dva mesiace charakterizuje odbor ako nadpriemerne teplé s minimálnym spádom snehu a minimálnymi výkonmi. V januári a februári bol spád snehu vyšší a na cestách sa vplyvom zmien teplôt vyskytovala poľadovica, cestári teda museli posýpať úseky.

Minulo sa viac posypového materiálu. Zdroj: ŽSK

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) zabezpečuje výkon zimnej údržby ciest II. a III. triedy v dĺžke 1 365 kilometrov s vlastnými zamestnancami a vlastnou technikou. Údržba ciest prvej triedy v celkovej dĺžke 479 km je vykonávaná závodmi SC ŽSK v rámci geografického členenia na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest - Investičnou výstavbou a správou ciest Žilina.

Údržba ciest je zabezpečovaná prostredníctvom piatich závodov, ktoré si delia spravované okresy - závod Horné Považie (okresy Bytča, Žilina), závod Kysuce (okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto), závod Liptov (okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok), závod Orava (okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín) a závod Turiec (okresy Martin, Turčianske Teplice).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu