Na župu v Žiline zavítalo prvých dvanásť stážistov z programu Stážuj v kraji, záujemcov bolo násobne viac


Foto: Na župu v Žiline zavítalo prvých dvanásť stážistov z programu Stážuj v kraji, záujemcov bolo násobne viac Foto: ilustračné - ŽSK

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová dnes na župnom úrade privítala dvanástich vysokoškolákov, ktorí počas nasledujúcich troch mesiacov začnú zbierať svoje prvé pracovné skúsenosti na zvolených odboroch. Pracovnými oblasťami, o ktoré sa mohli uchádzať, boli PR, marketing a propagácia, právne záležitosti a verejné obstarávanie, ekonomika a správa majetku, regionálny rozvoj a cestovný ruch, kultúra a nakoniec doprava.

Žilinský kraj spustil pilotný program Stážuj v kraji ešte v decembri 2020. Uchádzači sa prihlasovali na základe vlastného uváženia na stáž v preferovanej oblasti, ktorá je súčasťou ich štúdia alebo ich zaujíma. Prihlasovanie prebiehalo dva mesiace a záujem bol enormný.

„Prijali sme 187 žiadostí o zaradenie do programu. Ukazuje nám to, že mladí ľudia majú len veľmi limitované možnosti, ako si vyskúšať prax vo svojom odbore. Ak však chceme v kraji skutočných odborníkov, musíme im dať šancu učiť sa v reálnom prostredí a presne o to nám ide,“ vysvetlila županka.

Hoci župa ponúkala možnosť absolvovať povinnú vysokoškolskú prax v rámci štúdií na úrade už i predtým, teraz sa rozhodla pristúpiť k celkom novému konceptu. Pôvodne sa študenti hlásili na úrad sami, teraz si oblasti vytypoval samotný kraj na základe komunikácie s jednotlivými odbormi a určil presnú náplň práce.

Študenti, ktorí sa na základe svojho životopisu a motivačného listu dostali do užšieho výberu, navyše museli absolvovať aj vstupný prijímací pohovor so svojím nadriadeným. Počas online pohovoru mali šancu predstaviť svoje plány a nápady, ktoré chcú vložiť do svojej práce.

Aby kraj motivoval študentov, rozhodol sa stáž po prvýkrát honorovať. Študenti na úrade strávia tri mesiace a ak budú úspešní, kraj im stáž môže predĺžiť. Program stáží poskytuje študentom zároveň priestor na osobnostný rozvoj, získanie nových skúseností a pohľad na fungovania verejných inštitúcií zvnútra.


„Pracovať vo verejnom sektore nemusí byť strašiakom. Našou métou je ukázať, koľko dôležitej práce pre rozvoj nášho regiónu odvádzame a ako dokážeme meniť veci k lepšiemu,“ dodala predsedníčka ŽSK. „Verím, že si takto vychováme novú generáciu šikovných profesionálov.“


 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK