Na sobotu sa opäť chystá veľké čistenie Vodného diela v Žiline, dobrovoľníci sa môžu pridať


Foto: Na sobotu sa opäť chystá veľké čistenie Vodného diela v Žiline, dobrovoľníci sa môžu pridať Foto: Dávid Mičuch

Už túto sobotu 8. mája prebehne čistenie Vodného diela v Žiline, obľúbenú rekreačnú lokalitu vyčistia dobrovoľníci v čase medzi 10. a 12. hodinou. V minulom roku sa čistenie neuskutočnilo, pretože ho prekazila pandémia. Práve počas obmedzení sa vodná nádrž stala ešte navštevovanejšou zo strany obyvateľov Žiliny a okolitých obcí. Rôzne strany a úseky priehrady postupne čistia dobrovoľníci, teraz sa k nim môžete pridať aj vy.

„Minulý rok nám Veľké čistenie Vodného diela prekazila pandémia, tento rok sme sa rozhodli urobiť čistenie v menšom a porovnať, ako sme na tom po viac ako roku nečistenia priehrady. Bohužiaľ, musím konštatovať, že stav sa trochu zhoršil, možno aj obmedzeniami, ktoré ľudí lákali viac navštevovať obľúbené časti Žiliny, určené na šport a rekreáciu. Radi by sme opäť upozornili na tento stav a išli príkladom. Budeme radi, ak nás podporíte a budete súčasťou pozitívnej zmeny. Už túto sobotu 8. mája 2021 o 10:00 sa stretneme nad Extreme parkom na Vodnom diele Žilina,“ pozýva organizátor čistenie vodného diela Žilina Karol Haas.

Vodné dielo Žilina sa stáva obľúbeným cieľom rekreantov najmä počas jarných, letných a jesenných dní, žiaľ, spojené sú s tým aj negatívne fenomény. Medzi inými jazdenie automobilmi po tráve. Vodohospodári plánujú prehodnocovať súčasné bezpečnostné opatrenia a v budúcnosti by mali pribudnúť efektívnejšie spôsoby zamedzenie vstupu nepovolaných osôb na hrádzu vodného diela Žilina.

Ako nás informovali pred časom z kancelárie generálneho riaditeľa štátneho podniku, častým problém na Vodnom diele Žilina je aj poškodzovanie závor zo strany vandalov. V týchto dňoch si zároveň návštevníci priehrady môžu všimnúť plávajúce polystyrény na vodnej hladine, nejde o znečistenie alebo odpad. Kusy polystyrénu sú cielene ukotvené a slúžia na neres rýb. Hniezda sa nachádzajú čiastočne po celej dĺžke priehrady, avšak najhustejšie sú osádzané medzi dolným ostrovom a pizzeriou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu