Dvere na vozidlách DPMŽ otvárajú cestujúci manuálne, podnik tlačidlá dezinfikuje denne


Foto: Dvere na vozidlách DPMŽ otvárajú cestujúci manuálne, podnik tlačidlá dezinfikuje denne Foto: ilustračné

Čitateľ Branislav nás upozornil na to, že hoci sa zlepšili ukazovatele šírenia nového koronavírusu, stále sme pandémiu úplne neprekonali a aj napriek tomu dopravný podnik v Žiline zaviedol opäť samoobslužné otváranie dverí. Počas pandémie sa dvere z hygienických dôvodov otvárali automaticky tak, aby cestujúci nemuseli riskovať prípadný prenos zo samoobslužných tlačidiel:

„Situácia ohľadom korony stále nie je ideálna a napriek tomu všetkému DPMŽ vo svojich vozidlách od 19. apríla znovu zaviedol, že cestujúci musia stlačiť tlačidlo na otváranie dverí. Tie tlačidlá stláča mnoho ľudí, časť cestujúcich tvoria aj ľudia zo zníženými hygienickými návykmi, nie je tam žiadna dezinfekcia a napriek tomuto majú cestujúci stláčať tieto tlačidlá svojimi rukami?“ pýta sa čitateľ Branislav.

Ako vysvetľuje Michal Noga z Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ), cieľom samoobslužného otvárania dverí je znižovanie únikov tepla alebo chladu pri aktívnej klimatizácii interiéru vozidiel. Tým, že sa nemusia otvoriť zakaždým automaticky, sa zároveň znižuje opotrebovanie dverí. Tlačidlá na otvorenie sú na všetkých nízkopodlažných vozidlách:

„Od 19. apríla 2021 sme obnovili samoobslužné otváranie dverí tzn. cestujúci si sám predvolí dvere, ktorú mu majú byť otvorené, a to stlačením príslušného tlačidla. Takéto predvolenie môže byť uskutočnené zvonku po príchode vozidla na zastávku alebo vnútri vozidla pred príchodom na zastávku. Vzhľadom na to, že máme kompletne obnovený vozidlový park, tak týmto praktickým prvkom sú vybavené všetky nízkopodlažné vozidlá MHD,“ potvrdil Michal Noga.

Ako dodal, aj napriek tomu, že dopravný podnik opäť obnovil samoobslužné otváranie dverí, sprísnené opatrenia a hygienické úkony sa vykonávajú naďalej. Konkrétne v prípade samoobslužných tlačidiel ide o dennú dezinfekciu:


„V záujme ochrany zdravia cestujúcich, ako i vodičov MHD, pristúpil Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. k viacerým preventívnym opatreniam eliminujúcim šírenie nákazy COVID-19 (koronavírusu). V prvom rade sa na dennej báze sa dezinfikujú všetky tlačidlá samoobslužného otvárania dverí. Následne, v pravidelných týždenných intervaloch, absolvujú všetky vozidlá MHD dezinfekciu interiéru ozónom, ktorý likviduje baktérie, vírusy, plesne a rôzne ďalšie mikroorganizmy s úspešnosťou až 99,9 %. V neposlednom rade každé vozidlo MHD absolvuje hĺbkové čistenie interiéru v intervale raz za mesiac.“

Na začiatku pandémie zverejnil Dopravný podnik mesta Žiliny video, zachytávajúce priebeh komplexnej plošnej dezinfekcie interiéru všetkých vozidiel metódou studeného a termo rozprášenia aerosólu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu