Primátor odvolal konateľa DPMŽ, poslanci neschválili jeho dočasnú nomináciu. V pondelok zasadnú mimoriadne.


Foto: Primátor odvolal konateľa DPMŽ, poslanci neschválili jeho dočasnú nomináciu. V pondelok zasadnú mimoriadne. Foto: Odvolaný riaditeľ Ján Barienčík v strede

Mestskí poslanci v utorok dokončili celodenný maratón rokovania na riadnom zasadnutí, v pondelok sa stretnú opäť. Dôvodom bude jediný bod rokovania, súvisiaci so zabezpečením funkčnosti Dopravného podniku mesta Žiliny s.r.o. (DPMŽ). Doterajšieho konateľa spoločnosti Jána Barienčíka odvolal primátor mesta Peter Fiabáne, dočasne sa na jeho funkciu chcel nanominovať sám do doby, kým sa podarí nájsť nového riaditeľa.

Výberové konanie by sa malo uskutočniť už v máji. Dôvody odvolania riaditeľa, ktorý bol v dopravnom podniku viac ako desaťročie, nie sú verejne známe. Primátor na otázky poslancov stručne odpovedal, že sa rozchádzali vo vízii ďalšieho rozvoja žilinského mestského dopravného podniku:

„Odvolať konateľa je v kompetencii primátora a túto kompetenciu som využil. Úprimne, nemusím vám vysvetľovať dôvod, každopádne aj vzhľadom na to, že v poslednom období sme sa rozchádzali vo vzájomných predstavách, hlavne čo sa týka komunikácie a ďalšej spolupráce, tak po vzájomnej dohode, myslím veľmi korektnej, sme sa s pánom riaditeľom dohodli na rozchode,“ uviedol prvý muž radnice.

Odvolanému riaditeľovi poďakoval za jeho služby, rovnako tak učinili niektorí poslanci priamo na zasadnutí. Fiabáne rezolútne odmietol šumy o tom, že by sa podnik chystali privatizovať: „Ja ako štatutár a primátor mesta mám určitú predstavu ako ďalej, určite nesúvisí s tým, že by sme chceli podnik privatizovať. To nepripadá vôbec do úvahy.“


Vyjadrovať sa k ukončeniu svojho pôsobenia na riaditeľskej stoličke nechcel ani Ján Barienčík s tým, že táto kapitola pracovného života je pre neho uzatvorená a nemá dôvod komentovať spôsob ukončenia spolupráce s mestom. Príležitosť na komentár využil na to, aby sa poďakoval všetkým spolupracovníkom a zamestnancom. Zároveň im zaželal úspešné pokračovanie v činnosti podniku:

„Chcel by som sa poďakovať všetkým spolupracovníkom a zamestnancom dopravného podniku za kvalitnú a profesionálnu prácu, ktorú vykonávali počas viac ako 10 ročnej mojej pôsobnosti. Verím, že všetky projekty, ktoré sú ešte pripravené a rozpracované, budú kvalitným tímom ľudí v DPMŽ dokončené v prospech Mesta Žilina a v prospech cestujúceho verejnosti.“

Aj vďaka pôsobeniu Jana Barienčíka má Žilina jeden z najmodernejších vozových parkov verejnej dopravy nielen na Slovensku, ale v strednej Európe. Pod jeho vedením bol dopravný podnik schopný čerpať peniaze z európskych štrukturálnych a investičných fondov na obnovu vozového vozového parku a iné modernizačné činnosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu