Župa od júla zruší pobočky knižnice okrem centrálnej, preberie ich nová mestská knižnica v Žiline


Foto: Župa od júla zruší pobočky knižnice okrem centrálnej, preberie ich nová mestská knižnica v Žiline Foto: ilustračné

Mesto Žilina zriadi od 1. júla novú mestskú knižnicu. O vzniku príspevkovej organizácie mesta rozhodlo zastupiteľstvo. Mesto má zabezpečiť potrebné právne úkony pred vznikom knižnice a vypísať výberové konanie na obsadenie pracovnej pozície jej riaditeľa.

Nová žilinská mestská knižnica vznikne zo šiestich pobočiek nachádzajúcich sa na sídliskách Vlčince, Hájik, Solinky a v mestských častiach Bytčica, Strážov i Trnové, ktoré donedávna prevádzkovala Krajská knižnica v Žiline.

Žilinský samosprávny kraj totiž oznámil, že má od 1. júla záujem zefektívniť prácu krajskej knižnice a jej činnosť sústrediť len v centrálnej budove. Pobočky knižnice prevezme pod svoju správu mesto Žilina, aby zachovalo uvedenú službu pre občanov, keďže by im inak hrozil zánik.

Centrálnu budovu Krajskej knižnice v Žiline v minulom roku komplexne obnovili, stavebné práce trvali päť mesiacov a ich výsledkom je zmodernizované prízemie, dispozičná zmena vstupu do budovy i prepojenie interiéru s letnou čitárňou. Investíciu vo výške viac ako 400-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina