Žilinská župa má za sebou ďalšie zastupiteľstvo, riešili kontrolné zistenia aj eurofondy


Foto: Žilinská župa má za sebou ďalšie zastupiteľstvo, riešili kontrolné zistenia aj eurofondy Foto: ŽSK

V pondelok 26. apríla 2021 sa virtuálne stretli poslanci Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na 24. zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK. Nosnou témou zasadnutia bola Stratégia udržateľného rozvoja dopravy a mobility.

Predsedníčka kraja vyjadrila presvedčenie, že stratégia je dôležitým dopravno-plánovacím dokumentom, ktorý bude slúžiť ako plán udržateľnej mobility s prvkami územného generelu dopravy regionálnej úrovne.

Zároveň je nevyhnutným podkladom pre župu na čerpanie finančných prostriedkov európskych štrukturálnych a investičných fondov v oblasti dopravy. „Som rada, že sa našla cesta schodná pre všetky regióny a všetci poslanci jednohlasne tento dokument podporili. Zároveň sme sa zaviazali, že Stratégiu budeme aktualizovať na základe nových štúdií, ktoré budú k dispozícií,“ dodala zdôraznila Jurinová.

Primárne ciele spracovania Stratégie ŽSK sú:

- zabezpečiť a ponúknuť dopravné riešenia i vo forme infraštruktúrnych projektov, ktoré sú dostupné pre všetkých občanov,
- zvýšiť bezpečnosť premávky,
- znížiť stupeň znečistenia ovzdušia, hluk, skleníkové plyny a spotrebu energie,
- zabezpečiť finančne účinnú a udržateľnú dopravu osôb a tovarov a prispieť k zvýšeniu atraktivity a kvality našich regiónov v záujme občanov.


Pochvala za obstarávania aj kritika štátnych kontrolórov

Na zasadnutí boli prezentované informácie o hospodárení župných nemocníc. Zdravotnícke zariadenia aj napriek pandémii mali kladný hospodársky výsledok, avšak o poznanie nižší než predošlý rok. Náklady stúpli medziročne o 4,6 milióna eur, pričom výnosy klesli o približne milión. K tomu, že krajské zdravotnícke zariadenia s výnimkou jedného neskončili v strate, výrazne prispeli zvýšené platby od poisťovní.

Zároveň bola prítomným poslancom odprezentovaná informácia o počte obstarávaní, s ktorým župa vedie spomedzi krajov. Za obstarávanie získala prvé miesto a hodnotenie 77 percent v minuloročnej analýze zadávateľov obstarávaní verejných zákaziek na Slovensku. Na rovnakom zasadnutí ale poslanci riešili aj kontrolnú správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zameranú na hospodárenie, kontrolóri spísali 39 kontrolných zistení.

Medzi najvýznamnejšie patrí pochybenie pri zakúpení kamerového systému pre potreby zastupiteľstva, zákazka s nízkou hodnotou bola realizovaná len na základe cenovej ponuky jedného dodávateľa, pričom župa neoslovila ďalších potenciálnych dodávateľov.

Reakciou na zistenie má byť pokračovanie v preškoľovaní zamestnancov úradu Žilinského samosprávneho kraja v oblasti verejného obstarávania pri zadávaní tohto typu zákaziek aspoň raz ročne. Kontrolný úrad spísal na župe celkom 39 kontrolných zistení, väčšina z nich mala skôr formálny charakter a kritizovala nedostatky a nesúlad s predpismi.

Zastupiteľstvo sa venovalo aj správe o činnosti Sekcie pre mládež ŽSK. Sekcia predstavila ciele na najbližšie obdobie, ako aj napĺňanie harmonogramu prác na koncepcii rozvoja práce s mládežou v Žilinskom samosprávnom kraji na obdobie 2021-2028.

Aktuálne realizuje i Rok dobrovoľníctva v ŽSK, v rámci ktorého chce vyzdvihnúť spoluprácu s mládežníckymi organizáciami a dobrovoľníckymi združeniami. Prednesená bola tiež pravidelná správa o stave projektu Inteligentný a lepší Žilinský samosprávny kraj, ktorý je aktuálne v prvej pätine svojej realizácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu