Tunel Višňové by mali sprejazdniť v polovičnom profile už v lete 2023, plný profil do februára 2024


Foto: Tunel Višňové by mali sprejazdniť v polovičnom profile už v lete 2023, plný profil do februára 2024

V piatok 23. apríla došlo v priestoroch staveniska tunela Višňové pri Žiline k podpisu zmluvy s novým zhotoviteľom, ktorý sa zaviazal dokončiť rozostavanú diaľnicu D1 za necelé tri roky a cenu 255 miliónov eur. Kľúčový úsek diaľnice dokončí spoločnosť SKANSKA, ktorá ponúkla najnižšiu cenu a najkratší termín realizácie.

Po vybudovaní a sprejazdnení úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala dôjde k odľahčeniu Žiliny a cesty pod Strečnom o niekoľko tisíc áut denne. V súčasnosti prechádza po ceste prvej triedy I/18 približne 27-tisíc vozidiel denne, z ktorých je viac než 5-tisíc kamiónov.

Stavba je financovaná z eurofondov cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Dotáciu je potrebné vyčerpať najneskôr do konca roka 2023. Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti verí, že tento termín je možné stihnúť a tunel sprejazdniť načas.

Zhotoviteľ úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala si postupne preberie stavenisko a prvé práce začne vykonávať oficiálne od 10. mája 2021.

Napriek tomu, že Národná diaľničná spoločnosť avizuje sprejazdnenie do konca roka 2023, zmluva zverejnená v centrálnom registri zmlúv hovorí o iných termínoch. Podľa prílohy spresňujúcej harmonogram prác a míľniky, by mohli využívať motoristi diaľnicu o niečo skôr. Avšak, len v polovičnom profile.


Zverejnené dokumenty uvádzajú lehotu na sprejazdnenie v polovičnom profile v termíne do 21.06.2023 a následne v plnom profile až do 06.02.2024.

Aj v prípade spustenia úseku na dve fázy by sa motoristom skrátila cesta a vyhli by sa tak zdržaniam. Niekoľko mesiacov by však museli jazdiť od križovatky v Lietavskej Lúčke až po Dubnú Skalu len v jednom jazdnom pruhu.

Lehoty na dokončenie a sprejazdnenie úseku




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu