Na Solinkách do leta vysadia 250 nových stromov vrátane troch vzácnych Cercidovníkov japonských


Foto: Na Solinkách do leta vysadia 250 nových stromov vrátane troch vzácnych Cercidovníkov japonských Foto: ilustračné - wikipedia

Obyvatelia žilinského sídliska Solinky sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na stovky nových drevín, ich výsadba je plánovaná v celej oblasti a predchádzalo jej zrezanie niektorých starých alebo zavadzajúcich stromov. Keďže zmluva na výsadbu 250 kusov drevín na sídlisku bola podpísaná dňa 20. apríla 2021 a následne došlo k odovzdaniu staveniska, pri podmienke stromy do 80 dní budú nové dreviny na mieste najneskôr v júli.

Nové stromy doplnia stávajúcu kompozíciu na Solinkách, druhy boli vyberané najmä s ohľadom na klimatické zmeny a dynamickú premenlivosť počas vegetácie. Navrhnuté spony a dreviny sú s minimálnymi nárokmi na údržbu, takže znižujú uhlíkovú stopu.

Autormi návrhu výsadby drevín sú, podobne ako v prípade hrušiek má Fándlyho ulici, Richard Fabrici a Natália Marois. Sadiť sa budú rôzne druhy stromov vrátane čerešní, javorov, pagaštanov, bukov, sakur, hrušiek, platanov, líp, agátov či tulipánovníkov.


Položkovo najnákladnejšími zasadenými stromami budú tri kusy Cercidovník japonský: „Tento vzácny strom pochádza z Japonska a Číny. V domovine dorastá do výšky 10-45 metrov a jeho hrúbka kmeňa môže dosiahnuť až 2 metre. Jeho listy sa na jeseň sfarbujú do rozličných nádherných žltých a ružových odtieňov a niekedy majú v tomto čase výraznú karamelovú vôňu. Pre tieto vlastnosti ho záhradní archiktekti radi začleňujú od moderných výsadieb,“ informuje stránka dreviny.sk

Mesto Žilina v blízkej dobe vizuálne obnoví územie takmer tisíc metrov štvorcových novými trvalkami, nanovo vysadené budú kruhové objazdy spájajúce centrum a Vlčince. Do ulíc sa tento rok vrátia aj kvetinové pyramídy, ktoré radnica zakúpila v minulosti a dnes objednáva už len ich naplnenie a údržbu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu