Na Bulvári vysadili nové okrasné hrušky prezývané dokonalý pouličný strom. Zelene pribudne v Žiline výrazne viac.


Foto: Na Bulvári vysadili nové okrasné hrušky prezývané dokonalý pouličný strom. Zelene pribudne v Žiline výrazne viac.

Na Fándlyho ulici v Žiline, ktorá je súčasťou Bulváru, boli v uplynulých dňoch zasadené nové dreviny. Spolu 8 kusov okrasných hrušiek sadili podľa štúdie uznávaného krajinného architekta Ing. Richarda Fabrici. Druhovo ide o Pyrus calleryana ´Chanticleer´.

Obyvateľom priľahlých bytových domov sa tak aspoň čiastočne vrátila zeleň, ktorá musela pred rokom ustúpiť rozšíreniu križovatky a pridaniu nového jazdného pruhu. Okrem stromov prišli vtedy obyvatelia aj o parkovacie miesta, náhradná výsadba drevín bola stanovená v Parku Ľudovíta Štúra. Novo zasadené hrušky sa pre ich vlastnosti nazývajú aj dokonale pouličným stromom.

Dnes sú jednou z najviac vysádzaných odrôd v mestách po celej Európe a Amerike. Mesto Žilina výsadbou vytvára kompaktné plochy s udržiavanou zeleňou. Zeleň vytvorí línie a plochy s okrasno-estetickou a izolačnou funkciou. Výber drevín vyplýva z výrazných klimatických zmien, a ich ekologických nárokov na pôdu a miestne podmienky. Navrhnuté dreviny nepatria medzi peľové alergény, alebo dreviny s jedovatými nadzemnými časťami.

„Ide o Pyrus calleryana ´Chanticleer´. Hruška calleryova ´Chanticleer´ bola introdukovaná z Číny v 50 rokoch a jedná sa o strom, ktorý sa dobre prispôsobí všetkým druhom pôd a znáša drsné mestské podmienky aj znečistenie. Je to ideálny strom pre takmer všetky využitia v centrách miest. ‘Chanticleer’ má tenký a vzpriamený habitus s vajcovitou korunou. Je to jeden z prvých stromov, ktorý na jar vyfarbí, cez leto má smaragdovo zelené listy, a jeden z posledných, ktorý ich na jeseň zhodí. Jej jesenná farba jablkovo-červených a ohnivo oranžových odtieňov patrí medzi najintenzívnejšie zo všetkých okrasných hrušiek. Na konci jari strom zaplaví masa bielych elegantných kvetov, ktoré ponúkajú potrebný zdroj výživy pre voľne žijúce zvieratá, ako sú včely v mestskom prostredí,“ vysvetľuje voľbu vysadených drevín Lucia Bolibruchová z referátu správy zelene na Mestskom úrade v Žiline.

Stromy aj záhony v rôznych lokalitách

Výsadba v Žiline rozhodne nekončí týmito ôsmimi kusmi, s cieľom podporiť mikroklímu, biodiverzitu a dotvoriť urbánne prostredie boli vysadené stromy aj na na Lichardovej ulici, v parku Ľudovíta Štúra, na Bajzovej, v Zástraní, pred notárskym úradom, na starom trhovisku, Hečkovej a Poľnej ulici a pri plavárni. Aktuálne sa pracuje aj na iných terénnych úpravách, ktoré skrášlia mesto a pomôžu zvládať náročné klimatické podmienky. Na nové dreviny sa môžu tešiť aj Solinkári:

„Na prelome apríla a mája sa začne výsadba 250 ks drevín na sídlisku Solinky, ktorú naprojektoval taktiež pán Ing. Fabrici. Ide o rozmanitú druhovú skladbu okrasnú celkovým habitusom i premenlivou farebnosťou, prevažne nižších kultivarov, ktoré sú navrhované v súlade s požiadavkami občanov. Zámerom výsadby je zamedzenie prehrievania prostredia, vytvorenie príjemnej mikroklímy a esteticky hodnotného priestoru. Projekt je plánovaný s požadovanou vzdialenosťou od bytových domov a prispôsobený nedostatky pôdneho horizontu. Po výsadbe drevín budú ku kmeňom inštalované zavlažovacie vaky ako novinka efektívneho zavlažovania drevín v žilinskom mestskom prostredí,“ dodala Lucia Bolibruchová.


Na počesť Dňa Zeme bola do nového Swenssonovho parku pri Slovene vysadená unikátna a vzácna borovica Bungeho (Pinus bungeana) pochádzajúca z Číny. Výsadbou borovice v tento deň súčasne vznikla iniciatíva Svetová mapa mieru.

V priebehu tohto mesiaca prebehnú terénne úpravy zelených pásov na Hurbanovej a Legionárskej ulici. Ide o dlhšie presychajúce územia vo svahu, kde bolo náročné udržať zeleň. 

„Spolu s odborníkmi na lúčne osivá sme vybrali suchomilné osivo vhodné do mestského prostredia s 50 rôznymi druhmi kvitnúcich bylín a substrát vhodný na zakladanie lúčnych porastov. Lúky v mestách diverzifikujú zloženie pôdnych mikroorganizmov a bezstavovcov, čo zvyšuje tvorbu biomasy. Lúky prirodzene lákajú opeľovače a prerastajú nežiadúce buriny. Znížením intenzity kosenia na plochách s vysiatou lúčnou zmesou znižujeme zároveň uhlíkovú stopu a výskyt nežiadúceho hmyzu. Zároveň farebná premenlivosť skladby rastlín v rôznych ročných obdobiach je dynamická a oku lahodiaca,“ vysvetľuje odborníčka z mesta.

Na konci mája sa v meste objavia letničkové veže ako mobilná doplnková výsadba na zastavané miesta, kde nie je možné vytvoriť prirodzený záhon. Farebne mesto oživí červeno-ružová kombinácia muškátov a žiarivozelený povojník. V júni sa do skupiny letničiek pridajú vyvýšené záhony s novou skladbou holandských letničiek v ružovom a fialovom prevedení a tradičné závesné nádoby s predpestovanými muškátmi.

V júni bude mesto pokračovať výsadbou nových trvalkových záhonov na kruhových objazdoch na ulici Vysokoškolákov.

„Ide o dynamické trvalkové záhony, ktoré sa medzi slovenskými a českými záhradnými architektmi dostávajú do čoraz väčšieho popredia. Najčastejšie sa spájajú s konceptom tzv. prírodných záhrad. V spolupráci s občanmi chystáme participačný projekt výmeny letničkových záhonov za trvalkové a taktiež adopciu trvalkových záhonov na Bulvármi, čím chceme podporiť komunitu v tejto oblúbenej mestskej lokalite a poukázať na to, že výsadbou sa starostlivosť o rastliny nekončí,“ uzavrela Lucia Bolibruchová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu