Výnimka z testovania sa po prekonaní ochorenia COVID-19 predlžuje na 180 dní. Aj spätne.


Foto: Výnimka z testovania sa po prekonaní ochorenia COVID-19 predlžuje na 180 dní. Aj spätne.

Vláda Slovenskej republiky schválila v stredu 21. apríla 2021 aktualizáciu opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19, podľa ktorých dochádza k zmenám posudzovaných výnimiek zo zákazu vychádzania. 

Nové znenie stanovuje, že test nepotrebujú osoby, ktoré prekonali ochorenie v uplynulých 180 dňoch. Pôvodne platila výnimka po dobu 90 dní, aktuálne sa teda predlžuje o rovnaké obdobie.

Zmena sa dotýka spätne aj osôb, ktorým už výnimka z testovania skončila a stále sú v hranici do 180 dní od prekonania ochorenia. Aktualizáciou opatrení zároveň vláda odstránila nesúlad medzi svojím uznesením a vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Vo vybraných prípadoch je výnimka z testovania aj po prvej dávke

Uznesenie vlády spresňuje aj časové hranice výnimiek po podaní očkovania - v prípade  mRNA vakcíny (Pfizer, Moderna) musí uplynúť 14 dní po 2. dávke. V prípade vektorových vakcín (AstraZeneca) musia uplynúť štyri týždne. 


Špeciálnou kategóriou výnimky sú osoby zaočkované do 180 dní po prekonaní ochorenia. „Výnimka platí, ak osoba bola očkovaná mRNA proti ochoreniu COVID-19 alebo vektorovou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 a uplynulo 14 dní po 1. dávke očkovania a zároveň bola táto vakcína podaná do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19,“ vysvetľuje znenie. 

Naďalej zostávajú v kategórií výnimiek z testovania aj osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje podrobiť sa testu. 

Rovnakým uznesením prikázala vláda hlavnému hygienikovi SR vydať vyhlášku, ktorou sa umožní otvoriť prevádzky terás reštaurácií a fitnesscentrá s určitými obmedzeniami od pondelka 26. apríla 2021. Presné znenie vyhlášky ešte nie je známe, ale pri návšteve fitnesscentier bude platiť avizovaný limit 6 osôb, na terasách rozostupy od stolov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu