Na štvorprúdovkách v Žiline smú vodiči jazdiť v ktoromkoľvek pruhu, musia sa však uhnúť rýchlejším autám


Foto: Na štvorprúdovkách v Žiline smú vodiči jazdiť v ktoromkoľvek pruhu, musia sa však uhnúť rýchlejším autám

V posledných mesiacoch sa na sociálnej sieti Facebook hromadia rôzne podnety a s nimi spojené diskusie k spôsobu jazdy na cestách s viacerými jazdnými pruhmi v Žiline a blízkom okolí.

Motoristi v nich upozorňujú na nezodpovedných či arogantných vodičov, ktorí si majú vynucovať prednosť a porušovať rýchlosť, alebo naopak, pomalších šoférov, ktorí nechcú umožniť prejazd rýchlejším.

Podľa zákona o cestnej premávke platí, že na ceste s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdia autá v pravom pruhu a ľavý využívajú iba na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie. To ale neplatí v obci (meste), kde sa smú využívať všetky pruhy.

„V obci na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič vozidla použiť na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh,“ uvádza zákon.

Aj napriek možnosti jazdy v ľavom pruhu na žilinskom okruhu či diaľničných privádzačoch však platia jasné pravidlá, ktoré sú účastníci cestnej premávky povinní dodržiavať. A práve v tomto prípade dochádza následkom nevedomosti k častým konfliktným situáciám.

Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu autu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.


Medzi diskutujúcimi sú najčastejšie popisované situácie, kedy sa šofér auta v ľavom pruhu odmietol preradiť a bránil v jazde rýchlejšiemu vozidlu. Takéto incidenty mali nastať v úsekoch, kde platí maximálka 70 km/h a auto jazdilo napríklad 50 - 60 kilometrov za hodinu.

Vodič v ľavom pruhu má povinnosť uhnúť sa, ale nesmie porušovať predpisy

Pokiaľ je v pravom pruhu súvislá kolóna vozidiel, medzi ktoré sa nedá zaradiť, vodič by musel pre splnenie podmienky uvoľnenia ľavého pruhu pribrzdiť alebo zrýchliť. Keby brzdil, porušil by predpisy o plynulosti cestnej premávky, ak by zasa zrýchlil, porušil by predpisy o maximálnych povolených rýchlostiach.

Keďže nie je možné nikoho nútiť porušovať predpisy, nedôjde v takomto prípade k porušeniu pravidiel, ak pôvodne rýchlejšie vozidlo musí spomaliť na rýchlosť pomalšieho.

Pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého je samozrejme každý vodič povinný dať prednosť autám jazdiacim v tom pruhu, do ktorého prechádza, pritom musí dávať aj znamenie o zmene smeru jazdy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu