Opatrenia postupne uvoľňujú, nezmyselné vyhradené hodiny pre seniorov stále zostávajú


Foto: Opatrenia postupne uvoľňujú, nezmyselné vyhradené hodiny pre seniorov stále zostávajú Foto: ilustračné - pixabay.org

Hoci predstavitelia vlády avizovali ďalšie uvoľňovanie opatrení od budúceho pondelka, vďaka ktorému by sa mali otvoriť terasy reštaurácií a fitness centrá, jedno z najnezmyselnejších opatrení zostáva naďalej v platnosti. Vyhradené hodiny pre seniorov od 9:00 do 11:00 počas pracovných dní kritizovali nielen obchodné reťazce, ale aj spotrebitelia.

Hoci cieľom opatrenia bolo zamedziť styku najzraniteľnejšej skupiny s ostatnými počas nakupovania, prax ukázala, že hodiny neslúžia svojmu účelu. Ako spresňuje Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO), v drogériách tieto časy seniori takmer nevyužívajú. Potrebnú drogériu si nakupujú zároveň s potravinami.

Podľa dát SAMO množstvo seniorov nakupuje aj mimo vyhradených hodín. Ďalším problémom je tlak na kapacitu predajne po 11. hodine, ľudia sa často doslova nahrnú do obchodov. Dnes je skupina seniorov preočkovaná a každý z nich dostal možnosť zaočkovať sa v prípade, že sa chce chrániť pred fatálnymi následkami prípadnej nákazy koronavírusom.


Medzi seniormi a ostatnými nakupujúcimi vznikajú zbytočné konflikty

Celé opatrenie vnáša do spoločnosti mieru nedôvery a vytvára konfliktné situácie, čím prispieva k ostrakizácii skupiny seniorov. Aj v Žiline sú k videniu časté prípady, kedy sa skupiny vzájomne kritizujú. S podobnými skúsenosťami sa stretáva aj pracovníčka SBS v potravinách, ktorá nám potvrdila, že cieľom urážok sú okrem seniorov aj samotní zamestnanci, ktorí strážia dodržiavanie platnosti opatrenia.

K videniu sú aj slovné konflikty medzi skupinami nakupujúcich, kedy najmä tí mladší vyčítajú seniorom, že nevyužívajú vyhradený čas a nachádzajú sa v obchode aj mimo hodín. V skutočnosti je ale podľa vyhlášky vyhradenie hodín len možnosťou a ľudia v seniorskom veku majú nárok nakupovať kedykoľvek. Preto je na mieste ohľaduplnosť a nie urážky, keďže nikto nepozná dôvod, prečo človek nakupuje v danom čase.

Problémy s opatrením pripomínajú vláde aj maloobchodníci, zatiaľ bezúspešne: „Toto sme vláde zdokumentovali, napriek tomu seniorské hodiny ponecháva v platnosti bez zmeny. V prípade drogérií tak napríklad ohrozujú veľkú skupinu mamičiek na materskej, ktoré v tejto dobe nakupovali potrebné veci, a teraz zvyšujú koncentráciu v obchodoch v poobedňajších hodinách,“ dodal Martin Krajčovič, predseda SAMO.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu