Na takmer 1000 metroch štvorcových chce Žilina obnoviť alebo vysadiť nové trvalkové záhony


Foto: Na takmer 1000 metroch štvorcových chce Žilina obnoviť alebo vysadiť nové trvalkové záhony Foto: ilustračné - pixabay

Mesto Žilina bude najmä v okolí historického centra opäť o niečo farebnejšie, vyplýva to zo zverejnenej zákazky, v rámci ktorej chce žilinská samospráva zrealizovať výsadbu nových trvalkových záhonov a doplniť jestvujúce. Rozloha nových a obnovených záhonov bude približne 960 metrov štvorcových.

Podľa priloženého zoznamu miest realizácie sa vybudujú alebo obnovia záhony s kvetmi na uliciach Nešporova, Tomáša Ružičku, Zayumusova, Legionárska, Predmestská či Fándlyho. Farebne rozkvitnú aj tri kruhové objazdy v smere z centra na Vlčince - postupne pri plavárni, obchodnom dome Dubeň a obchodnom dome Kaufland. Na Mariánskom námestí budú nové rastliny vysadené v okolí Imamaculaty.

Termín výsadby bude závisieť aj od vonkajších teplôt, keďže ich nemožno uskutočňovať vtedy, ak v noci klesajú teploty pod 5 stupňov. To by rastlinám znemožňovalo korenenie. Predpokladaná hodnota zákazky bola určená na 34 963 Eur bez DPH

Medzi rastlinami budú mať najvyššie zastúpenie AMSONIA HUBRECHTII, SEDUM SPECTABILE ‘MATRONA’, MOLINIA CAERULEA ‘MOORHEXE, TELLIMA GRANDIFLORA var. PURPUREA a SESLERIA NITIDA. Spolu by mali vysadiť viac ako 5600 kusov rastlín.

Žilinská radnica tento rok opäť pripraví kvetinové pyramídy, ktorých konštrukcie boli zakúpené v minulosti. Tie budú rozmiestnené v centre a osadené muškátmi a povojníkmi.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu