Žilina začína s doručovaním daňových výmerov, pri aktivovaných schránkach prídu elektronicky


Foto: Žilina začína s doručovaním daňových výmerov, pri aktivovaných schránkach prídu elektronicky Foto: ilustračné - unsplash

Mesto Žilina informuje obyvateľov o tom, že koncom apríla začnú pracovníci osobne doručovať rozhodnutia o vyrubení dane z nehnuteľnosti, dane za psa a poplatku za komunálny odpad. V prípade, že si obyvateľ neprevezme výmery, zásielka mu bude zaslaná poštou. Neprevzatie zásielky neodkladá povinnosť zaplatiť daň a poplatok.

Aktuálna výška poplatku za komunálny odpad v Žiline je 27,52 eur. Sadzba dane za psa závisí od toho, kde je držaný. V prípade rodinného domu, chaty, stavby na individuálnu rekreáciu či inej podobnej, je vo výške 5 eur ročne. Pes v bytovom dome stojí 40 eur ročne a majitelia, ktorí držia svojho domáceho miláčika v objekte na podnikanie, zaplatia sto eur ročne.

Daň z bytov v Žiline je na úrovni 0,5 eur za každý začatý meter štvorcový podlahovej plochy bytu. Nebytové priestory slúžiace ako garáž majú sadzbu stanovenú na dve eurá za meter štvorcový a nebytové priestory, ktoré slúžia na iné účely, stoja majiteľov na daniach 5 eur ročne za meter štvorcový.

Rovnaká sadzba ako pri bytoch je aj pri stavbách na bývanie a drobných stavbách, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu - 0,5 eur/m2. Stavby na individuálnu rekreáciu, samostatne stojace garáže či hromadné garáže, majú sadzbu stanovenú na 1,2 eura a priemyselné stavby, stavby na ostatné podnikanie a zárobkovú činnosť vrátane skladovania či administratívnych činností sú spoplatnené danou 5 eur za meter štvorcový.


Tej časti fyzických a právnických osôb, ktoré majú aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, prídu výmery v tejto podobe, pričom niektorí ich dostali už v marci. V roku 2020 vyrubilo mesto Žilina viac než 86-tisíc poplatníkom sumu takmer 3,7 miliónov eur za komunálny odpad.

Z necelých 84-tisíc daňovníkov medzi fyzickými osobami dostalo elektronické výmery len 2 585 z nich. Drvivá väčšina obyvateľov tak stále dostáva výmery za poplatok za komunálny odpad v papierovej forme.

Fyzické osoby mali zaplatiť za rok 2020 sumu vyše dvoch miliónov eur za komunálny odpad. Pri nehnuteľnostiach stanovila samospráva celkovú daň na úrovni 11,3 milióna eur, väčšinu z nich právnickým osobám. Za psa rozposlalo mesto 3 913 daňových výmerov v súhrnnej hodnote viac ako 67 000 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu