Cukrári z Tatier doniesli zdravotníkom v žilinskej nemocnici 2000 čerstvých veterníkov


Foto: Cukrári z Tatier doniesli zdravotníkom v žilinskej nemocnici 2000 čerstvých veterníkov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Tatranskí cukrári pracujú celé dni na vytváraní veterníkov, ktorými odmeňujú zdravotníckych zamestnancov na celom Slovensku. Tatranský šéfcukrár Matúš Reľovský dnes navštívil žilinskú nemocnicu, ktorej pracovníkom priniesol 2000 čerstvo upečených veterníkov ako poďakovanie za ich obetavú prácu a nasadenie.

Mimoriadny dar prevzali zástupcovia všetkých zdravotníckych aj nezdravotníckych oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a rozdali ich každému zamestnancovi. Ako priblížil medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik, pandémia ochorenia COVID-19 priniesla komplikované obdobie, v rámci ktorého pracuje personál v nemocniciach už niekoľko mesiacov s vypätím síl.

„Zdravotníci aj nezdravotníci sú skutočne unavení, vyčerpaní, takže akýkoľvek spôsob poďakovania, či už symbolický, alebo len obyčajné slovo „ďakujem“, je pre nás ako balzam na dušu. Takisto tento veterník je fantastickým symbolom solidarity a krásne poďakovanie,“ uviedol I. Bízik, ktorý v mene všetkých zamestnancov vyjadril úprimnú vďaku ľuďom podieľajúcim sa na príprave tohto sladkého prekvapenia.

Dvetisíc domácich veterníkov s malou úpravou vo forme polevy z pravej belgickej čokolády pre žilinskú nemocnicu piekli podľa slov šéfcukrára Matúša Reľovského a jeho kuchárskeho kolegu Jána Dudáša približne desať hodín.


Čerstvé veterníky. Zdroj: FNsP Žilina

„Keďže som cukrár, ktorý je momentálne bez práce, aspoň takto v spolupráci s ďalšími partnermi zásobujeme zdravotníkov veterníkmi, aby sme im trochu uľahčili náročné dni. Spolu sme ich už napiekli vyše 13-tisíc kusov – pre nemocnicu v Poprade, Košiciach, Starej Ľubovni, Liptovskom Mikuláši, ale tiež pre leteckú záchrannú službu v Poprade, pre vojsko, policajtov, šoférov autobusov, dôchodcov, detské domovy a mnoho ďalších,“ informoval M. Reľovský s tým, že suroviny, priestory, financie na prevádzku získavajú od sponzorov, ktorí skupinu okolo tatranského šéfcukrára mnohokrát sami oslovia.

„Prvotná myšlienka bola motivovať i ďalších cukrárov, ktorí majú takúto možnosť, aby napiekli pre nemocnicu v ich okolí, aby sa stalo to, že každý zdravotník by dostal tento symbolický veterník. Aktuálne sa však neozývajú cukrári, ale dobrovoľníci ochotní prispieť financiami alebo surovinami, aby sme mohli veterníky ďalej rozdávať,“ doplnil M. Reľovský.

Význam projektu ocenil celý kolektív FNsP Žilina: „Takáto podpora nám dáva novú silu a entuziazmus, aby sme celú túto situáciu spoločne zvládli. Ďakujeme.“

Na fotke zľava kuchár Ján Dudáš, za FNsP ZA Igor Bízik, Gabriela Tvrdá, šéfcukrár Matúš Reľovský. Zdroj: FNsP ZA

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina