Výmena ciferníku na balustráde stojí mesto Žilina pár desiatok eur


Foto: Výmena ciferníku na balustráde stojí mesto Žilina pár desiatok eur Foto: ilustračné

Súčasťou balustrády pod Farskými schodmi v Žiline je šesťmiestna numerická platforma, ktorú je možné aktualizovať o hodnoty na aktuálne témy a čísla. Využíva k tomu šesť polí, každé o veľkosti 2,4 x 1,2 metra s vyrezaným číslom. Pri väčšine zmien ciferníku sa časť ľudí domnieva, že čísla musí radnica nanovo nakupovať.

Dielo je ale vymyslené tak, že na začiatku boli vyrobené tri sady panelov s číslami 0 až 9 a dodatočných šesť plných panelov bez číslice. Vďaka tomu je možné umiestniť na balustrádu hodnoty od 0 do 999 888 s výnimkou tých, ktoré majú jednu číslicu viac ako trikrát.

„Radnica nemusí nakupovať nové tabule pri výmene hodnoty na ciferníku na Balustráde. Samospráva má vyrobené tri sady panelov obsahujúce číslice 0 až 9 a šesť plných panelov – bez číslice. Číslice sa len vymieňajú,“ odpísali nám z Mestského úradu v Žiline.

Menia len polep tabuľky

Vymeniť hodnotu tak stojí v skutočnosti pár desiatok eur: „Náklady sú 43,20,- eur s DPH za natlačenie polepu na malú alumíniovú tabuľku, ktorá je umiestnená vpravo dole. Číslice vymieňajú zamestnanci mesta v pracovnom čase,“ dodali predstavitelia úradu.

Aktuálne je na ciferníku hodnota, ktorá vyjadruje počet dní od založenia mestskej polície v Žiline do dátumu 15. februára 2021. Zriadenie mestského poriadkového orgánu schválilo dňa 15. februára 1991 Mestské zastupiteľstvo v Žiline, prvotný počet pracovníkov bol 30. Dnes má polícia 88 príslušníkov.

„Záujem o prácu v mestskej polícii ako novej bezpečnostnej službe bol veľký, pretože po rokoch totalitného režimu sa očakávala moderná polícia západného štýlu s kvalitným materiálno-technickým vybavením a s novými zákonmi reflektujúcimi na demokratický vývoj. Výberové konanie na pozíciu mestského policajta bol náročný proces. Z množstva uchádzačov boli prijatí len muži vyšší ako 180 cm, s výbornou fyzickou kondíciou, ktorí úspešne absolvovali športové, zdravotné a psychodiagnostické testy,“ informuje Turistická informačná kancelária v Žiline.


Zhodou okolností včera ukazoval na krátky moment ciferník aj celkový počet úmrtí na nový koronavírus, keďže pri osadenej hodnote 10 958 dosiahol počet úmrtí k včerajšiemu dňu 10 970. 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu