VIDEO: Na diaľničnom privádzači naďalej jazdia autá do protismeru, spustený je takmer tri mesiace


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Koncom januára tohto roka bol v Žiline spustený nový diaľničný privádzač a úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Už počas prvých dní sa na novej trase objavilo niekoľko desiatok vodičov, ktorí jazdili v protismere. Dôvodom môže byť nedostatočné dopravné značenie upozorňujúce na diaľnicu ale aj nevšímavosť a jazda po pamäti.

Polícia na novom úseku vykonáva kontroly, zameriava sa však na motoristov porušujúcich zákaz vjazdu pre vozidlá s hmotnosťou nad 7,5 tony. Časť šoférov je zvyknutých jazdiť tak, ako pred úpravou ciest, preto vychádzajú zo svetelnej križovatky pod sídliskom Solinky priamo na privádzač a následne diaľnicu.

Niektorí vodiči vyriešia situáciu tak, ako je v danej chvíli najlepšie - prevezú sa autom až do Hričovského Podhradia, kde sa otočia a vrátia späť do Žiliny. Pokiaľ nevlastnia diaľničnú známku, dodatočne si v ten deň zakúpia minimálnu 10-dňovú v hodnote 10 eur. Zakúpenie je možné prostredníctvom stránky eznamka.sk.

Tí menej zodpovední zvolia nebezpečné riešenie, kedy začnú po ceste s maximálnou povolenou rýchlosťou 100 km/h cúvať, prípadne sa otočia a vrátia sa jazdou v protismere. V rýchlom jazdnom pruhu sa im však môže objaviť iné vozidlo, ktorého vodič už nemusí stihnúť zareagovať a dôjde k čelnej zrážke.


Za jazdu v protismere je pritom možné uložiť pokutu vo výške od 60 do 150 eur. Zakúpenie 10-dňovej diaľničnej známky za desať eur a prejdenie necelých tridsiatich kilometrov navyše je preto veľmi miernym trestom pre nevšímavého vodiča.

Na komplikácie už kompetentných upozornil aj jeden z našich čitateľov. Oficiálny podnet doručil na Okresný dopravný inšpektorát (ODI) Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Žiline. Podnet bol postúpený aj investorovi stavby privádzača na priame vybavenie.

Vyjadrenie ODI Žilina k podnetu na doplnenie značenia


Žilinský Okresný dopravný inšpektorát vykonal 3. a 4. marca spoločne so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti a Krajského dopravného inšpektorátu kontrolu priamo na mieste. Výsledkom bolo podľa vyjadrenia doplnenie dočasného dopravného značenia, ktoré malo za úlohu zlepšiť situáciu.

Doplnenie zvislej dopravnej značky upozorňujúcej na zmenu organizácie dopravy však pravdepodobne nepostačuje a autá naďalej zachádzajú na diaľnicu a následne jazdia v protismere späť do Žiliny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu