Osadil 50 korbáčov v Žiline: „Vŕbam sa venujem rok, odozva ma prekvapila a cítim výzvu na ďalší rok“


Foto: Osadil 50 korbáčov v Žiline: „Vŕbam sa venujem rok, odozva ma prekvapila a cítim výzvu na ďalší rok“ Foto: instagram.com/korytotvor

Žilinčan Marek spestril sviatky Veľkej noci obyvateľom mesta tým, že na mosty pri Bulvári a starom cintoríne osadil veľkonočné korbáče. Na tie v priebehu dní priväzovali Žilinčania stužky, keďže návštevy na Veľkonočný pondelok stále neumožňovali opatrenia. Autor nápadu sa venuje vŕbam, z čoho pramenila aj myšlienka:

„Pred rokom som za začal venovať vŕbam. Pliesť, oriezať, budovať živé stavby. Hlavne by som chcel obnoviť ich oriezanie na hlavu, ako to bývalo zvykom, no už to nemá tú tradíciu. Málokto prútie využíva. Doma sa mi teda nakopil materiál, ktorý bolo treba spracovať kým nevyschne. Vždy ma lákali mestské intervencie, dočasné inštalácie, respektíve čokoľvek, čo človeka vytrhne z každodenného stereotypu - a tak som sa dopracoval k inštalácii korbáčov,“ vysvetľuje Marek, ktorý osadil rovných 50 korbáčov.

„Nie je to nejaké úžasné umenie, avšak je to tradičný symbol Veľkej noci, ktorý už tiež mnohí nevedia upliesť. Čo je škoda…“ dodáva autor nápadu. Upliesť jeden korbáč mu trvalo približne 10 až 15 minút, osadené ich mal za pár hodín. A odkiaľ pochádzala väčšina materiálu?

„Oriezam vŕby po okolí, takže väčšina prútov bola z okolia. Tie krajšie prúty sú originál košikárske z prútnika z ekoparku Drieňová v Rajci. Pôvodne som korbáče chcel osadiť na moste ponad Váh v Budatíne, keďže po ňom denne jazdím, ale kamarátovi napadlo, že Bulvár a most pri cintoríne budú lepšie. A mal pravdu. Idea bola teda osadiť to na tranzitné miesto nielen pešiakov, ale aj autá,“ vysvetľuje Marek umiestnenie.


Jeho aktivity zastreší pod profil na sociálnej sieti Instagram @korytotvor. Prioritou zostáva obnova hlavových vŕb ako korytotvorného prvku v krajine, najmä tej ľuďmi udržiavanej. Autor na záver ďakuje všetkým, ktorí sa zapojili:

„Ďakujem všetkým, čo sa svojou stužkou stali súčasťou. Naozaj som nečakal, až takú odozvu. Teší ma to a zároveň cítim výzvu na ďalší rok.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu