Európska lieková agentúra našla možné spojenie medzi vakcínou Vaxzevria a krvnými zrazeninami


Foto: Európska lieková agentúra našla možné spojenie medzi vakcínou Vaxzevria a krvnými zrazeninami Foto: ilustračné - pixabay

Európska lieková agentúra (EMA) dnes zverejnila stanovisko komisie pre bezpečnosť, ktorá dospela k záverom, že nezvyčajné krvné zrazeniny by mali byť zaradené k veľmi zriedkavým vedľajším účinkom vakcíny Vaxzevria od výrobcu Astra Zeneca.

EMA naďalej stojí za stanoviskom, že celkové výhody vakcíny prevyšujú riziko. K vyjadreniu verdiktu dospela komisia po tom, ako preskúmala dostupné záznamy a prizvala si na pomoc aj narýchlo zriadenú skupinu expertov.

„Doteraz sa väčšina nahlásených prípadov týkala žien pod 60 rokov a do dvoch týždňov od zaočkovania. Na základe súčasných údajov neboli potvrdené žiadne konkrétne rizikové faktory. Ľudia, ktorí dostali vakcínu, by mali v prípade symptómov krvných zrazenín vyhľadať lekára,“ dodáva EMA.

Príznaky:
- dýchavičnosť
- bolesť v hrudi
- opuch nôh
- nepretržitá bolesť v oblasti brucha
- neurologické prejavy, vrátane rozmazaného videnia a pretrvávajúcich bolestí hlavy
- drobné krvné bodky pod kožou v okolí miesta vpichu


Komisia ďalej poznamenala, že krvné zrazeniny sa tvoria v žilách v mozgu a bruchu, rovnako v tepnách. Pri stanovovaní názoru preskúmali 86 prípadov trombózy v mozgu alebo bruchu, ktoré boli nahlásené do systému hlásenia bezpečnosti liekov (EudraVigilance). Z týchto prípadov bolo smrteľných 18.

Pri posudzovaní bezpečnosti vakcíny je potrebné prihliadať na fakt, že dáta boli zo systémov Európskej únie a Veľkej Británie, kde boli do dátumu skúmania (22. marca 2021) podané vakcíny od Astry Zenecy približne 25 miliónom ľuďom.

Hoci je možné, že nejaké úmrtia emergentný systém nezachytil a neboli nahlásené, matematicky vychádza šanca úmrtia na očkovanie vakcínou Vaxzevria od Astra Zeneca menej než 1 k miliónu.

Mnohí ľudia, ktorí už majú nárok na vakcínu, sa odmietajú očkovať látkou britského výrobcu. Oproti riziku 1: 1 000 000 000 na úmrtie v dôsledku krvných zrazenín majú napríklad muži vo veku 55 až 69 rokov podľa expertných odhadov z Veľkej Británie riziko úmrtia 9: 1 000. Z tisíc pozitívne testovaných ľudí zomrie deväť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu