Dobrovoľníci postupne premieňajú skládku odpadu na park, historické územie Frambor v Žiline ožíva


Foto: Dobrovoľníci postupne premieňajú skládku odpadu na park, historické územie Frambor v Žiline ožíva

Frambor je bohatý prírodný priestor s prameňmi pitnej vody a mokraďami, ktorý sa nachádza v širšom centre mesta Žilina. Len donedávna slúžil ako veľká súvislá skládka odpadu, za posledné tri roky sa však mnoho zmenilo. Vďaka aktívnej činnosti dobrovoľníkov sa intenzívne pracuje na jeho záchrane.

Počas viacerých verejných brigád sa z miesta podarilo vyviezť niekoľko desiatok veľkokapacitných kontajnerov plných odpadu. Aktivisti objavili pri čistení nielen množstvo plastov a stavebného odpadu ale aj desiatky pneumatík, starú elektroniku, autosúčiastky či dokonca motorové oleje. V súčasnosti už oblasť monitorujú kamery mestskej polície.

Územie Frambora má viaceré časti, ktoré prirodzene na seba nadväzujú. Sú to lúky, potôčiky, pramienky či mokrade. Práca aktivistov a dobrovoľníkov je nepretržitou skladačkou zveľaďovaní častí tohto územia. Postupnými krokmi sa im úspešne darí zveľaďovať tieto časti.

Galéria: 7 fotiek

„Miesto, ktoré bolo zaťažené tonami odpadu akéhokoľvek druhu dnes dýcha, je čisté a vrátil sa do neho život.  Mnohí tomu neverili, tvrdili, že sa to nedá.  Premena síce trvala vyše dvoch rokov, ale výsledok sa dostavil,“ hovorí mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorá je spolu s občianskym aktivistom Jánom Rzeszotom iniciátorkou záchrany Frambora.

Aktéri tejto premeny majú vysoké nároky, v blízkej budúcnosti plánujú na Frambore vytvoriť park. Neprekážajú im pritom ani piliere žilinskej estakády. Na viacerých z nich postupne pribúdajú maľby, vďaka čomu lepšie zapadnú do zrevitalizovaného prostredia.


Maľby na mostnej konštrukcii žilinskej estakády

V blízkom okolí obytnej zóny sa momentálne nenachádza podobný zelený priestor. Z tohto dôvodu patrí Frambor medzi čoraz viac navštevované miesta. Dobrovoľníci veria, že časom nastane zmena aj v prípade opravy vozoviek na estakáde a doplnia sa protihlukové steny. 

„To, čo je na Frambore dôležité, je jeho obrovský prírodný potenciál vrátane najväčšieho pokladu, čo je čistá tečúca voda. Cestné pylóny, ktoré preťali v minulosti tento priestor vnímam dnes pozitívne. Viem si predstaviť, že keby neexistovali, boli by tam nastavané rôzne priemyselné budovy a zeleň ako aj voda tohto územia by boli úplne potlačené,“ spresňuje poslankyňa.

Dodnes sa podarilo pripraviť viaceré úspešné projekty, ktoré získali finančnú podporu. Okrem nadačných grantov však pomáhajú aj súkromné spoločnosti. V súčasnosti poskytuje pomerne veľkú finančnú podporu žilinská firma Reinoo, ktorej vlastníkom je podnikateľ Milan Dubec.

„Nie je to prvýkrát, čo nám na zveľadenie Frambora poskytli nemalú sumu.  Vďaka tejto podpore aktuálne ekologicky a teda mechanicky pomocou bagra odstraňujeme koreňové systémy inváznej rastliny krídlatky japonskej z rozsiahlych plôch. Z poskytnutej sumy budeme čerpať aj na vyplatenie rekultivátora pôdy, a to taktiež na veľkej ploche,“ dodáva poslankyňa Martinková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu