Krajský súd v Žiline potvrdil trest odňatia slobody 12 a pol roka pre opitého vodiča unikajúceho v sanitke


Foto: Krajský súd v Žiline potvrdil trest odňatia slobody 12 a pol roka pre opitého vodiča unikajúceho v sanitke

Vo februári minulého roka sa v okrese Martin odohrala policajná naháňačka, po ktorej skončil v putách 48-ročný muž. Ten šoféroval vozidlo s označením záchrannej zdravotnej služby a podľa polície mal ohrozovať ostatných účastníkov cestnej premávky.

Dodávka značky Volkswagen Transporter už v čase nezodpovednej jazdy neslúžila ako sanitka, ale bola vyradená z používania. Vozidlo si prenajala súkromná firma, ktorá neodstránila identifikačné znaky.

Vozidlo spozorovala policajná hliadka v obci Sučany v popoludňajších hodinách, vodič upútal pozornosť nekoordinovaným spôsobom jazdy. Policajti sa preto rozhodili ho zastaviť a skontrolovať. Na znamenie na zastavenie nereagoval, naopak zvýšil rýchlosť a snažil sa hliadke utiecť.

Na zastavenie unikajúceho vozidla použili policajti varovné výstrely a streľbu mierenú na zadné pneumatiky. Celkom išlo o 4 varovné výstrely a 9 mierených striel. Vodič sa po zastavení podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu namerali 0,99 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,06 promile.


Prípad prevzal vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ktorý 48-ročného Tibora obvinil z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Sudkyňa Okresného súdu v Martine rozhodla ešte v septembri 2020 o treste odňatia slobody vo výmere 12 a pol roka.


Rozsudok však nebol právoplatný, obžalovaný sa voči nemu odvolal. V prípade ďalej rozhodoval Krajský súd v Žiline, ktorý začiatkom minulého týždňa zamietol odvolanie obžalovaného ako nedôvodné a tým potvrdil rozsudok martinského okresného súdu.

Pre nezodpovedného vodiča jazdiaceho pod vplyvom alkoholu a ohrozujúceho ostatných účastníkov cestnej premávky tak platí trest odňatia slobody vo výmere 12 a pol roka.


 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu