V klientskom centre Žiliny sedia zamestnanci v igelitových kójach, ktoré bránia prúdu vzduchu z klimatizácií


Foto: V klientskom centre Žiliny sedia zamestnanci v igelitových kójach, ktoré bránia prúdu vzduchu z klimatizácií Foto: čitateľ/ka

Počas uplynulého týždňa obdržalo niekoľko médií fotografie od zamestnanca alebo zamestnankyne Klientského centra (KC) v Žiline, ktoré sa nachádza v budove Europalace na Vlčincoch. Ako je možné vidieť aj na titulnej fotografii, zamestnanci niektorých oddelení musia sedieť na pracovisku v zimnej čiapke a zahalení. Pred prívodom vzduchu z klimatizácie sa chránia igelitovými kójami.

Do priestorov polyfunkčnej budovy sa sťahoval Okresný úrad (OÚ) Žilina pred niekoľkými rokmi, nákup kritizovali pre netransparentnosť aj niektorí súčasní poslanci. Podľa anonymného pracovníka alebo pracovníčky OÚ Žilina je takéto prostredie nielenže nedôstojné, ale môže aj škodiť zdraviu:

„Štátni zamestnanci sedia zabalení v dekách, s čiapkami na hlave. Spisy majú po zemi, pretože nie je miesto na ich vhodné uskladnenie. Ľudia sedia v igelitových kójach, aby sa ako tak ochránili pred prúdom vzduchu z klimatizácie. Toto pracovné prostredie je absolútne nevhodné, dokonca zdraviu škodlivé. Aj toto nám zanechala bývalá vláda.“

Takáto situácia podľa čitateľa/ky nesúvisí s aktuálnymi opatreniami kvôli koronavírusu. Na pracoviskách sa v prvých dvoch mesiacoch nachádzala v priemere polovica z celkového počtu zamestnancov. Ostatní pracujú z domu. Podľa prednostu OÚ Žilina je možné regulovať intenzitu prúdenia vzduchu:

„Priestory Klientskeho centra OÚ Žilina vzhľadom na neotvárateľné okenné časti majú riešenú výmenu vzduchu núteným vetraním centrálnou vzduchotechnikou. Toto zariadenie reguluje teplotu, intenzitu prúdenia vzduchu a vlhkosť vo všetkých priestoroch KC Žilina. Systémom automatických klapiek možno regulovať intenzitu prúdenia privádzaného vzduchu do priestorov samostatne,“ odpísal prednosta Karol Ruman.


Na niektorých oddeleniach ako odbor živnostenského podnikania, odbor výstavby a bytovej politiky, pozemkový a lesný odbor či iných boli pred dvoma rokmi kvôli zlepšeniu mikroklimatických podmienok namontované prídavné klimatizačné zariadenia. Tie sa dajú ovládať samostatne užívateľmi priestorov.

Zároveň podľa Rumana došlo k oprave vonkajšej izolácie vysunutých častí budovy. Dnes je vzduchotechnika nastavená na prívod čerstvého vzduchu:

„Vzhľadom na opatrenia spojené s COVID-19 je aktuálne systém vzduchotechniky manuálne nastavený na 100% prívodu čerstvého vzduchu, ktorý je ohrievaný na požadovanú teplotu. Požiadavky na zníženie alebo zvýšenie intenzity prevetrávania riešime priebežne podľa potrieb s dispečingom spoločnosti Talux, s. r. o., ktorá spravuje technologické zariadenia budovy KC,“ uzavrel prednosta s tým, že nespokojnosť s mikroklimatickými podmienkami na pracovisku zamestnanci väčšinou oznamujú telefonicky kontaktnej osobe.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu