Na území Žilinského kraja evidujú zvýšený výskyt požiarov, najčastejšie horia lesné porasty a tráva


Foto: Na území Žilinského kraja evidujú zvýšený výskyt požiarov, najčastejšie horia lesné porasty a tráva

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) zaznamenáva každoročne s príchodom jari zvýšený výskyt požiarov. Hasiči najčastejšie absolvujú výjazdy k požiarom lesov a rúbanísk či kríkov alebo suchej trávy na lúkach. Situácia nie je o nič lepšia ani tento rok, výjazdy na území Žilinského kraja sa opäť zintenzívnili.

„Príčinou týchto udalostí sú poväčšine neopatrné spaľovanie haluziny po ťažbe, spaľovanie horľavých látok na lúkach a záhradách, ale aj nedovolené vypaľovanie suchej trávy. Od 22.3.2021 evidujeme k 1. aprílu celkom 21 výjazdov k takémuto druhu požiaru,“ informoval žilinský hovorca hasičov Michal Kypus.

Zoznam výjazdov, ktoré vykonali hasiči od 22. marca do 1. apríla 2021:

  • okres Žilina - 4 výjazdy
  • okres Bytča - 2 výjazdy
  • okres Kysucké Nové Mesto - 3 výjazdy
  • okres Čadca - 3 výjazdy
  • okres Martin - 1 výjazd
  • okres Turčianske Teplice - 4 výjazdy
  • okres Námestovo - 1 výjazd
  • okres Tvrdošín - 1 výjazd
  • okres Ružomberok - 1 výjazd
  • okres Liptovský Mikuláš - 1 výjazd

Okrem profesionálnych hasičov z Hasičských staníc v uvedených okresoch a zo Záchrannej brigády HaZZ, zasahovali aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Dubové, Predmier, Lietavská Lúčka, Rabča, Svrčinovec, Štiavnik, Rudina, Oščadnica, Kysucký Lieskovec, Kysucké Nové Mesto, Lodno, Sklené, Krásno nad Kysucou, Kláštor pod Znievom a Brodno.


Nedávny požiar v mestskej časti Krásno nad Kysucou - Blažkov / Zdroj: DHZ Krásno nad Kysucou

Od 1. apríla 2021 - 06:00 hod. bol vyhlásený na území okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto „Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov“ na lesných pozemkoch a v 50 metrovom ochrannom pásme.

To znamená zákaz fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, zakladať ohne aj na vyhradených ohniskách v lesoch.

„Vyžaduje sa dodržiavanie predpisov aj pre majiteľov, správcov a užívateľov lesných pozemkov v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom podľa § 4b) a § 6b zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov,“ dodal hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Zvýšenou opatrnosťou a nepoužívaním otvoreného ohňa na voľnom priestranstve, či už na lúkach, v lese, alebo v záhradách, je možné predísť podobným opatreniam aj v iných okresoch Žilinského kraja a ku zníženiu počtu výjazdov hasičov k takýmto požiarom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu