V Žilinskom kraji podali už 114-tisíc vakcín, celoslovenský počet presiahol milión


Foto: V Žilinskom kraji podali už 114-tisíc vakcín, celoslovenský počet presiahol milión Foto: ilustračné - pixabay

K 31. marcu 2021 bolo v Žilinskom kraji podaných celkovo 114 269 vakcín, aspoň jednu dávku obdržalo 82 420 ľudí. Vo štvrtok 1. apríla sa na Slovensku podala miliónta vakcína proti ochoreniu COVID-19.

„Očkovanie by sa malo v najbližšom období ešte urýchliť a vakcíny by sa mali dostať ešte bližšie k ľuďom. V 2. kvartáli príde na Slovensko nová jednodávková vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson. Krajiny EÚ zároveň včera schválili dodatočné dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech. V najbližších 3 mesiacoch do našej krajiny príde 1,63 milióna dávok tejto očkovacej látky,“ informuje Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Z viac ako 719-tisíc ľudí na Slovensko, ktorí boli zaočkovaní najmenej jednou dávkou, nahlásilo na Štátny ústav kontroly liečiv (ŠUKL) nežiaduce účinky 2 743 ľudí. Z celkového počtu hlásení bolo 103 vyhodnotených ako závažných.

Závažné nežiaduce účinky boli v 61 prípadoch po vakcíne Comirnaty (Pfizer/BioNTech), v 38 prípadoch po Vaxzevria (AstraZeneca) a v 4 prípadoch COVID-19 Vaccine Moderna.

Najviac sa očkuje vakcínou od Pfizer/BioNTech, mRNA vakcíny majú viac nežiaducich účinkov po druhej dávke

Viac ako 440-tisíc osôb dostalo k 31. marcu aspoň jednu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, 237,5 tisíc pripadá na AstraZeneca a ďalších 40,5 tisíc na Modernu.


Ako informuje ŠUKL, výskyt a intenzita nežiaducich účinkov závisí od toho, či ide o prvú alebo druhú dávku. Pri takzvaných mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny.

„Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú. Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku (všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne), iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka,“ informuje úrad.

Počet prijatých nahlásených nežiaducich účinkov preto závisí od viacerých faktorov - počtu dostupných vakcín, zaočkovaných osôb, dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia.

VakcínaPodozrenia na nezávažné nežiadúce účinkyPodozrenia na závažné nežiaduce účinky
Comirnaty (Pfizer/BioNTech)bolestivosť, opuch alebo začervenanie v mieste aplikácie, opuch a bolesť lymfatických uzlín v podpazuší, triaška, zimnica, horúčka, pocit na odpadnutie,  únava, závrat, bolesť hlavypretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi (zväčša u pacientov liečených na hypertenziu), prekolapsový stav, kolaps, trombóza,  alergické reakcie (1 anafylaktická reakcia), paréza tvárového nervu,
COVID-19 Vaccine Modernaopuch, začervenanie a svrbenie v mieste aplikácie, horúčka, bolesť svalov, kĺbov, hlavy, zimnica, únavadočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi
Vaxzevria (AstraZeneca)horúčka, zimnica, triaška, bolesť hlavy a celého tela, únava (príznaky podobné chrípke), nauzea, vracanie, hnačka, kožné reakcie (výsyp), tŕpnutiekrátkodobá strata vedomia, trombóza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, paréza tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, kolaps

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu