V Žiline sa sčítalo 89 percent obyvateľov, v Žilinskom kraji a Dolnom Kubíne až 92 percent


Foto: V Žiline sa sčítalo 89 percent obyvateľov, v Žilinskom kraji a Dolnom Kubíne až 92 percent Foto: ilustračné - unsplash

Štatistický úrad Slovenskej republiky zverejnil výsledky prvej fázy elektronického sčítania obyvateľov, v ktorej sa zapojilo 4,84 milióna obyvateľov Slovenskej republiky. To predstavuje 86 percent populácie.

Sčítanie pokračuje asistovanou formou určenou pre digitálne vylúčených prostredníctvom miest a obcí do konca októbra 2021. Zo zverejnených výsledkov vyplýva, že lídrom v sčítaní je Žilinský kraj, kde vyplnilo formulár až 92 percent obyvateľov.

„Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo túto formu sčítania zvládnuť minimálne 70% obyvateľov. Dosiahnutý výsledok považujeme za veľký úspech a môžeme ho vnímať ako viditeľný, pozitívny posun v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie,“ informuje Štatistický úrad SR.

Medzi mestami nad 10-tisíc obyvateľov vedie Dolný Kubín, z krajských je najlepšia Žilina s podielom 89 percent sčítaných obyvateľov.

„Výsledok nás nesmierne teší a v najbližších mesiacoch v spolupráci so samosprávou pripravujeme asistované sčítanie, aby sme tak pomohli aj digitálne vylúčeným obyvateľom sčítať sa,“ dodala PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie.


Zdroj: ŠÚ SR


 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu