Koniec vizuálneho smogu v Žiline? Parlament dal samosprávam nástroje na boj s reklamnými stavbami


Foto: Koniec vizuálneho smogu v Žiline? Parlament dal samosprávam nástroje na boj s reklamnými stavbami Foto: ilustračné

Vyššie pokuty, obmedzené lehoty pre povolenia a efektívnejšie odstraňovanie nepovolených reklamných stavieb sú len niektoré z noviniek, ktoré prináša dnes schválená novela stavebného zákona. Jej cieľom je dať obciam a mestám lepšie nástroje na boj s vizuálnym smogom.

Presýtenosť reklamnými stavbami, často nepovolenými, je aj problém Žiliny. Billboardy a iné vonkajšie reklamy miznú len pomaly, nové nástroje majú pomáhať samosprávam k čisteniu verejného priestoru. Zlepšenie stavu verejných miest je podľa predkladateľov širokou spoločenskou objednávkou:

„Viacero iniciatív zo sféry biznisu, ako aj občianskej spoločnosti, však naznačuje, že slovenská spoločnosť nie je spokojná so súčasnou situáciou, uvedomuje si tento problém a chce ho riešiť. Predkladanými legislatívnymi úpravami preto prinášame systémové nástroje, ktoré umožnia efektívne riešenie regulácie reklamných stavieb.“

Nelegálne reklamy môžu nahlásiť aj mestá a obce

Okrem zhoršovania vzhľadu slovenských miest a obcí a scenérie krajiny predstavujú podľa dôvodovej správy k novele reklamné stavby aj negatívny vplyv na bezpečnosť cestnej premávky. Už dnes porušuje približne 20 až 30 percent všetkých reklamných stavieb zákon.

Novelizované znenie zákona vstúpi do platnosti už o mesiac. Ohlásiť odstránenie stavby bude môcť aj obec, ak ide o reklamnú stavbu v jej sídelnom útvare. Práve obce majú častokrát najlepší prehľad o tom, aké nepovolené reklamy sú umiestnené na ich území. Po ohlásení preverí stavebný úrad povolenia a ak neexistujú, vydá súhlas s odstránením.


Na trojnásobnú hodnotu narastú súčasné sankcie: „Novela ďalej zvyšuje sankcie za nedodržiavanie zákona tak, aby pôsobili odstrašujúco. V súčasnosti sankcie túto úlohu neplnia, sú skôr symbolické, a je bežnou praxou, že vlastníci vedome kalkulujú s tým, že proces udelenia sankcie, ak k udeleniu sankcie vôbec dôjde, trvá tak dlho, že sa im sankcia počas doby, kedy prevádzkujú reklamné stavby v rozpore so zákonom, niekoľkonásobne vráti. Zvýšením pokút sa tak očakáva aj pozitívny dopad na verejné financie,“ dodávajú autori návrhu

Neodstránenie po termíne zmení rozhodnutie na exekučný titul

Reklamné stavby so stavebným povolením na neurčitú dobu dostanú trvanie obmedzené do 30. apríla 2024. Ďalšie ustanovenie pamätá na prípady, kedy ju vlastník neodstráni do 30 dní od uplynutia lehoty, na ktorú mu bolo vydané povolenie alebo od dátumu nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o nepredĺžení doby trvania reklamnej stavby.

V Žiline sa vyskytol prípad, kedy samospráva ešte za čias primátora Ivana Harmana vypovedala zmluvu reklamnej spoločnosti, k reálnemu odstráneniu plôch došlo až v závere roku 2020. Namiesto odpratania billboardov tak firma podnikala na mestskom majetku ďalších 12 rokov. Vďaka novej úprave sa neodstránenie na základe rozhodnutia bude môcť zmeniť na exekučný titul:

„V rozhodnutí o nepredĺžení doby trvania reklamnej stavby stavebný úrad určí podmienky odstránenia reklamnej stavby. Ak vlastník reklamnej stavby do 30 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o nepredĺžení doby jej trvania reklamnú stavbu neodstráni, právoplatné a vykonateľné rozhodnutie možno považovať aj za exekučný titul pre účely výkonu exekúcie.“

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu