Študenti budú od septembra vedieť zaplatiť za MHD v Žiline kartou ISIC, od štvrtku pribudne Google aj Apple Pay


Foto: Študenti budú od septembra vedieť zaplatiť za MHD v Žiline kartou ISIC, od štvrtku pribudne Google aj Apple Pay

Od štvrtku 1. apríla 2021 začne v Žiline platiť nová tarifa mestskej hromadnej dopravy, ktorá prinesie niekoľko zmien cestujúcim. Hoci nateraz študenti Žilinskej univerzity v Žiline nenavštevujú vyučovanie prezenčnou formou, od septembra prinesie zmena tarify a systému výhody aj im.

Ako informuje Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) na novej stránke k dopravným kartám, integrovanie dopravnej karty do karty ISIC bude spustené od 1. septembra 2021. Predtým si ale študenti budú musieť aktivovať samostatnú dopravnú aplikáciu na preukaze ISIC:

„Na používanie ISIC karty je potrebné aktivovať najskôr dopravnú aplikáciu DPMŽ na karte ISIC prostredníctvom univerzitného terminálu Žilinskej univerzity v Žiline a až následne navštíviť predajné miesto DPMŽ s cieľom nákupu predplatného cestovného lístka alebo nabitia kreditu na elektronickú peňaženku.“

Neskôr pribudne podpora pre karty prímestských dopravcov

Dopravný podnik zároveň na webe uvádza, že zatiaľ budú môcť túto službu využívať iba študenti Žilinskej univerzity v Žiline. V budúcnosti by malo dôjsť k integrácii ostatných vysokých škôl a univerzít. Stredoškoláci a obyvatelia, ktorí využívajú prímestskú dopravu, musia zatiaľ na možnosť využívať karty dopravcov SAD Žilina a ARRIVA Liorbus počkať:

„Táto služba bude sprístupnená až po spustení Integrovaného dopravného systému Žilinského kraja a to v rámci vydaných kariet začlenených dopravcov,“ informuje DPMŽ

Zmena tarify a s ňou súvisiace technické novinky umožní od 1. apríla platiť v označovačov cestovných lístkov aj platobnou kartou. Uhradiť cestovné bude možné v označovači cestovných lístkov žltej farby, ktorý sa pri kratších vozidlách nachádza pri vstupe strednými dverami a pri kĺbových vozidlách pri strednom a zadnom vstupe.


Podpora pre Apple a Google Pay či technológiu NFC

Platobný terminál je na žltých označovačoch umiestnený v spodnej časti. Cestovný lístok je platný od doby zobrazenia potvrdzujúcej správy o úspešnom nákupe. Pri prípadnej kontrole sa cestujúci preukáže revízorovi platobnou kartou, ktorý vie skontrolovať priradený vygenerovaný TOKEN s nákupom lístku. 

Kroky pri nákupe lístka v označovači platobnou kartou - v žltom termináli zvolíte typ cestovného lístka, vyberiete možnosť úhrady platobnou kartou, na výzvu priložíte kartu a počkáte na potvrdzujúcu správu o zaplatení. Od tohto momentu máte platný lístok.

Zdroj: DPMŽ

Podporované sú platobné karty VISA, MASTERCARD, MAESTRO, platobné metódy typu Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay, a všetky zariadenia podporujúce platby prostredníctvom technológie NFC (mobilné telefóny, hodinky, tablety a pododbne).

Výhodou nového systému je možnosť kontrolovať stav zostatkového kreditu a zostávajúcu platnosť predplatených cestovných lístkov prostredníctvom e-shopu žilinského dopravného podniku. Viac informácií k zmene tarify a návody nájdete na www.dopravnakarta.dpmz.sk

Ceny lístkov v novej tarife.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu