Päť športových klubov v Žilinskom kraji dostane mimoriadnu dotáciu


Foto: Päť športových klubov v Žilinskom kraji dostane mimoriadnu dotáciu Foto: ilustračné

Fond na podporu športu včera zverejnil zápisnicu zo zasadnutia, ktorej súčasťou sú aj výsledky výzvy číslo 2021/001, určenej na podporu profesionálnych športových klubom. Cieľom aktivity je zmierniť dopady korona krízy na odvetvie športu prostredníctvom dotácií. Medzi tridsiatimi úspešnými uchádzačmi o dotáciu sa nachádza päť organizácii v Žilinskom kraji ide, o futbalové a hokejové kluby.

Najvyššiu podporu v maximálnej možnej výške 500 000 eur získal futbalový klub MŠK Žilina, peniaze pôjdu aj pre MFK Ružomberok (131 614 eur) a MFK Tatran Liptovský Mikuláš (81 501 eur). Zoznam príjemcov z nášho regiónu doplnia dva hokejové kluby, ktoré momentálne bojujú v rámci play-off o postup do extraligy - VLCI Žilina (120 449 eur) a Hokejový Klub Martin (104 924 eur).

Kluby si môžu z dotácie uhradiť mzdové náklady profesionálnych športovcov až do výšky 1 100 eur za mesiac, rovnaký limit platí pre športových odborníkov. Okrem toho je možné z dotácie zaplatiť náklady na správu objektov, napríklad štadiónu či iných tréningových priestorov, náklady na prevádzku klubu alebo správu vozového parku a pohonné látky.

Rovnako sa za oprávnené náklady považujú aj výdavky na marketing alebo náklady spojené s účasťou na športových podujatiach. Športové kluby si môžu z dotácie uhradiť aj peniaze minuté za testovanie, dezinfekciu či ochranné pomôcky v súvislosti s aktuálnou pandémiou.


Naopak, pridelené finančné prostriedky nesmú byť použité na nadobudnutie hmotného a nehmotného majetku. Zakázané je aj ich použitie na náklady súvisiace s nákupom a predajom hráčov. Maximálna podpora výšky pre jeden profesionálny športový klub je pol milióna eur v prvej hokejovej a futbalovej lige, nižšie súťaže majú limity nastavené na úrovni 150, respektíve 75 tisíc eur.

Fond na podporu športu pripravil obdobnú výzvu aj pre amatérske športové kluby, medzi ktoré plánuje prerozdeliť sumu 4 milióny eur.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu