Na Kysuciach prekonal koronavírus 101-ročný muž, ochorenie na ňom zanechalo minimálne následky


Foto: Na Kysuciach prekonal koronavírus 101-ročný muž, ochorenie na ňom zanechalo minimálne následky

Podľa štatistík tvoria v prípade ochorenia COVID-19 najviac rizikovú skupinu ľudia v seniorskom veku. U nich býva priebeh často veľmi ťažký. Keďže pandémia zasiahla za uplynulý rok v Žilinskom kraji viacero domovov sociálnych služieb, časť klientov skončila v nemocniciach, kde potrebovali intenzívnu starostlivosť.

V zariadení pre seniorov (ZPS) na Kysuciach sa koronavírusom nakazil aj 101-ročný muž, ktorého museli pre horší priebeh ochorenia previezť do nemocnice. Pacient bol hospitalizovaný v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, kde dostával podporu kyslíka a lekársku starostlivosť.

Priebeh ochorenia v porovnaní s ostatnými pacientmi vo vysokom veku nebol u muža našťastie ťažký a z nemocnice odišiel bez vážnejšej ujmy na zdraví. Na nemocničnom lôžku však strávil tri týždne. Starému pánovi pritom najviac chýbali kamaráti a domáca strava, ktorú pripravujú v jedálni ZPS.

Jozef je otcom ôsmich detí a v súčasnosti žije v zariadení pre seniorov v obci Zborov nad Bystricou (okres Čadca). Rodina ho často navštevuje, aktuálna situácia im však osobné kontakty výrazne obmedzuje.

„Pán Jozef Krížek, ktorý má 101 rokov, prekonal COVID-19 a ja som nesmierne rád, že táto choroba zanechala minimálne zdravotné následky na jeho telesnom i duševnom zdraví,“ povedal starosta obce Zborov nad Bystricou Juraj Hlavatý.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu